Annons:

Bakat

Bönfrallor

Ingredienser

  • Bönfrallor 12 stora bröd:
  • 250
    gram gram
    linser (röda eller bruna), sojabönor eller kikärtor
  • 4 ½
    dl dl
    vatten, ljummet
  • 1
    st st
    pkt färsk jäst
  • 2
    tsk tsk
    salt
  • ½
    dl dl
    rapsolja
  • 1
    msk msk
    sirap
  • 5
    dl dl
    rågsikt
  • 8
    dl dl
    vetemjöl
Låt konserveringsspadet rinna av, skölj linserna/bönorna/ärtorna i vatten, blanda med 2 dl vatten och finfördela i mixer eller med mixerstav till en slät massa. Rör ner resten av vattnet (det ska bli 7 dl totalt), häll blandningen i en bunke. Smula ner jästen och tillsätt salt, olja, sirap och rågsikt. Arbeta in 4 dl vetemjöl, fortsätt med mer mjöl och arbeta degen tills den släpper från bunkens kant. Täck över degen och låt den jäsa i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Vält upp degen på mjölat bakbord, arbeta den lätt och dela den på mitten. Rulla ut delarna till längder, skär dem i sex bitar vardera och rulla ut till frallor. Lägg dem på plåtar täckta med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 30 minuter.
Grädda dem i 225 graders ugnsvärme i 15 minuter, mitt i ugnen.
Kommentar: Jag kokade egna linser 1 dl gav lite mer än 250 g färdigkokta. Låt rinna av ordentligt. Frallorna blir riktigt stora kan med fördel göras mindre. Korta ev ner gräddningstiden något.