Annons:

Bakat

Bondbröd med knaprig skorpa

Ingredienser

  • Bondbröd 2 st:
  • 6
    dl dl
    vatten
  • ½
    dl dl
    olja (olivolja, rapsolja eller nötolja)
  • 25
    gram gram
    jäst
  • 2 ½
    tsk tsk
    salt
  • 16
    dl dl
    vetemjöl (960 g) eller vetemjöl special

Ljumma vattnet till 37 grader. Tillsätt oljan. Finfördela jästen i en bunke. Häll degvätskan över. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl så den blir smidig. Strö över lite mjöl och jäs under duk i ca 60 min. Ta upp degen och forma den till två ovala eller runda bröd. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Skåra dem med en vass kniv. Jäs ca 35 min. Sätt under tiden ugnen på 275 grader. Sätt i en långpanna med höga kanter längst ner i ugnen. Sätt in plåten med bröden på nedersta falsen och häll snabbt några dl vatten i den understa långpannan. Stäng luckan snabbt. Grädda bröden i ca 10 min. Sänk temperaturen till 225 grader. Grädda ytterligare i ca 15 min. Kolla med ugnstermometer att bröden är färdiga. Innertemperaturen ska vara 98 grader. Låt svalna på galler utan duk.