Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Köttgryta

Recept av Redaktionen

Boeuf Bourguignon en gryta som kräver tid.

Boeuf Bourguignon kan mycket väl vara världens godaste gryta. Detta är ett klassiskt recept på den.

Ingredienser

  • Boeuf Bourguignon
    • 1000 gramHögrev eller fransyska, i bitar
    • 280 gramRökt sidfläsk
    • 2 stMorötter i bitar
    • 2 stGul lök, stora
    • 7 dlRödvin
    • 7 dlMörk oxbuljong
    • 3 mskTomatpuré
    • 4 stVitlöksklyftor, krossade
    • 1 tskTimjanblad, torkade
    • 2 stLagerblad, torkade
  • Mörkbräserade smålökar
    • 24 stSmå steklökar
    • 4 mskMörk oxfond
    • ½ dlVatten
    • 1 stSmör, klick
    • 4 stSalt och peppar, nypor efter smak
  • Brynta champinjoner
    • 450 gramChampinjoner
    • 1 stVitlöksklyfta, finhackad
    • 1 stSmör, salt och peppar, efter behag
  • Rotsaksstomp med vitlöksdoft
    • 700 gramPotatis, skalad och i bitar
    • 300 gramRotselleri, skalad och i bitar
    • 300 gramPalsternacka, skalad och i bitar.
    • 4 stVitlöksklyftor, skalade hela
    • 4 dlMjölk, cirka
    • 2 stSmör, rejäl klick
  • Smaka av alla delar med salt och svartpeppar från kvarnen. Både medan du gör grytan, när allt är färdiglagat och precis innan servering. Smaka, smaka, smaka!

Boeuf Bourguignon

Julia Child, en amerikska som hade en enorm fabless för det franska köket var en mästarinna på just Bouef Bourguignon. Och vi erkänner utan att skämmas att denna gryta är djupt inspirerad från henne, vilket gör det till den godaste Bourguignon som uppbringas kan.

Förberedelser

Börja med ugnen, den skall upp i 175 grader, sedan behöver du en stekpanna het som Sahara, och en gryta som är mer halvljummen.

Skär köttet i 5 cm stora kuber, torka av dem en smula och fräs dem sedan i smör i stekpannan. Skär morötterna i lagom stora bitar, hacka vitlöken och löken. Bryn köttet lite så det får en fin yta. När du är nöjd och allt kött blivit brynt och det ligger i grytan så fräser du morötter och den hackade vitlöken och löken. Rör ned dem i grytan också. Kläm ut tomatpurén i stekpanna, låt fräsa någon minut och häll sedan på lite av oxbuljongen. Vispa ur all köttsmak och häll ned spadet i grytan. Stäng av värmen under stekpanna och koncentrera dig på grytan.

Häll i resten av oxbuljongen, och fyll sedan på med vin så att det täcker köttbitarna. Krydda och rör om, allra överst lägger du lagerbladen och sedan på med locket. Sänk ugnsvärmen till 125 grader och ställ in grytan i cirka 3 – 4 timmar. Titta till grytan lite då och då och se till att det finns tillräckligt med vätska i grytan, fyll på med buljong och rödvin om det behövs. När 3 timmar har gått så tugga lite på en köttbit, den ska falla isär i din mun.

Det som gör grytan till något extra

Under tiden du väntar på att grytan skall bli klar så kan du fixa med tillbehören.

De mörkbräserade lökarna gör du så här:

Fräs löken i en het panna i smör, rör pannan hela tiden och se till att lökarna blir jämt gyllenbruna. Då ska fonden och vattnet på, koka tills det har dunstat bort, salta och peppra och ställ sedan åt sidan.

Brynta champinjoner gör du så här:

Rensa svampen och dela den i mindre delar, fräs vitlöken och svamp i smör tills den blir vacker gyllenbrun. Smaksätt med salt och peppar och låt svamparna stå och vänta på grytan.

Rotsaksstompet gör du så här:

Koka rotsakerna och vitlöken i det salta vattnet tills de är mjuka och lättmosade. Häll av vattnet och ta fram din potatispress. Ner med mjölk och smör i kastrullen, låt smöret smälta i mjölken. Pressa ned rotsaksbitarna i den varma mjölken, rör runt tills du har ett fluffigt mos. Smaka av med salt och peppar.

Servera grytan med mos och toppa den med lök, champinjoner och hackad persilja. Smaklig spis!