Annons:

Grytor/långkok Skaldjur

Blåmusselgryta med chorizo och potatis

Ingredienser

  • Blåmusselgryta med chorizo och potatis:
  • 7
    st st
    potatisar
  • 2
    msk msk
    rapsolja
  • 6
    st st
    schalottenlökar
  • 2
    st st
    chorizokorvar
  • 1
    st st
    påse blåmusslor (ca 1 kg)
  • 1
    msk msk
    olivolja
  • ½
    st st
    hönsbuljongtärning
  • 4
    st st
    vitlöksklyftor
  • 3
    dl dl
    torrt vitt vin
  • 2 ½
    dl dl
    mellangrädde
  • ½
    tsk tsk
    salt
  • ½
    dl dl
    strimlad persilja
  • Tillbehör:
  • 1
    st st
    baguette
  • 2
    msk msk
    olivolja

Skala och skiva potatisen. Hetta upp rapsoljan i en stor stekpanna. Stek potatisskivorna mjuka, 15-20 minuter. Rör om och vänd dem då och då. Skala och hacka löken. Skiva korven. Kontrollera att alla musslorna lever genom att knacka dem i diskbänken. De som inte sluter sig kastas. Borsta musslorna rena under rinnande vatten. Dra bort skägget. Fräs löken mjuk i olivolja i en gryta, 3-4 minuter. Blanda i korven, smulad buljongtärning och oskalade vitlöksklyftor. Häll på vin och koka under omrörning 2-3 min. Lägg i musslorna. Koka dem på högsta värme under lock ca 5 min. Skaka grytan 1-2 gånger under tiden. Släng bort de musslor som inte har öppnat sig. Sätt ugnen på 250 grader. Skär baguetten i skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och pensla dem med olivolja. Rosta mitt i ugnen ca 5 min, till de fått fin färg. Häll grädden i grytan och koka ca 2 min utan lock. Krydda med salt. Tillsätt persilja. Servera musslorna i djupa tallrikar tillsammans med potatis, spad och rostade baguetteskivor.

Kommentar: Vi var tre personer som åt och det var lagom som huvudrätt, receptet räcker bra till fyra om man serverar grytan som en förrätt. Jag tog 1 gul lök istället för scharlottenlökar och serverade brödet orostat för att kunna suga upp den goda soppan. Nästa gång väljer jag att inte servera potatis till eller gör ugnsrostad klyftpotatis.