Svenska flaggan
  • Recept
  • Blåmusselchowder med vit sparris

Hämtar annons

vit sparris

Recept av Magnus Reuterdahl

Blåmusselchowder med vit sparris

Blåmusselchowder (blåmusselsoppa) med vit sparris

Ingredienser

  • Blåmusselchowder med vit sparris
    • 1 stblåmusslor (1 nät)
    • 1 stmorot
    • 1 stgul lök (gärna färsk)
    • 1 stStjälkselleri (stjälk, hackad)
    • 3 klyftaVitlök (finhackade)
    • 3 stsalladslök
    • 1 stcitron (riv skalet och pressa ut juicen)
    • 3 msktomatpure
    • 1 stchilifrukt, röd
    • 3 ½ dlvitt torrt vin
    • 2 dlvispgrädde
    • 2 mskolivolja
    • 2 dlbuljong (fisk eller mussel)
    • 1 lVatten
    • 1 knippebladpersilja (hackad)
    • 6 stfärsk vit sparris
  • Tips: Det bästa är alltid att göra en egen buljong men i fiskdisken kan du i regel köpa en bra fisk eller musselbuljong. Jag brukar också snabbt göra en liten buljong eller avkok på morotsskalen, lökblasten, en vitlökssklyfta, lite citron eller lime och de avbrutna sparrisändarna. Fräs upp dem snabbt i lite olja, slå på en dl vin och 2 dl vatten, lät sjuda i 30 min, sila och använd buljongen i soppan.

Förberedelser Blåmusselchowder med vit sparris.

Börja med att skölja musslorna. Jag brukar låta dom ligga i kallt vatten ett par timmar och låta dem spotta ut sand med mera. Byt vattnet 4-5 gånger. Under tiden kan du finhacka löken, vitlöken, chilin och persiljan samt hacka morötter och stjälkselleri. Skär upp sparraisen i lagom stora bitar för en sked, dvs ca 2-3 cm långa. Skiva salladslöken fint. Om du vill gör också en en liten grönsaksbuljong att ha i soppan.

Borsta vid behov av musslorna och ta bort eventuellt skägg och havstulpaner mm.

Tillagning:

Värm olivoljan och fräs upp morötterna och chilin i ett par minuter. Häll på den hackade löken, vitlöken och stjälksellerin, sänk värmen lite och fräs under omnrörning, rör ned tomatpurén. Häll på vinet, låt koka någon minut, pressa citronen och häll i buljongen. Låt detta koka ihop några minuter. Häll på grädden och tillsätt sparrisen. Låt koka i cirka 5 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.

Höj sedan värmen, vänta tills det kokar ordentligt, häll på musslorna och därefter persiljan samt salladslöken, sänk temperaturen igen och låt koka under lock i cirka 3 minuter. Släng de musslor som inte öppnat sig.

Servera med ett gott ljust bröd.