Annons:

Bröd Brunch Buffémat Fläskkött Kryddstarkt

Bifana – Lissabons stolthet

Bifana är en portugisisk sandwich som är fylld med stekt eller grillat griskött och en het sås

Ingredienser

  • Kött & marinad
  • 500
    gram gram
    fläskkarre
  • 5
    klyfta klyftor
    vitlök (finhackad)
  • 2
    tsk tsk
    pimentón de la Vera (paprikapulver)
  • 1
    tsk tsk
    piri-piri
  • 2
    st st
    lagerblad
  • 1
    tsk tsk
    salt
  • 1
    tsk tsk
    svartpeppar (grovmald)
  • 1 ½
    dl dl
    vitt torrt vin
  • 1
    st st
    lime (juice)
  • 4
    msk msk
    olivolja
  • 1
    msk msk
    vitvinsvinäger
  • 1
    msk msk
    farinsocker
  • Bröd & andra tillbehör
  • 2
    st st
    gul lök
  • 2
    msk msk
    smör
  • 4
    st st
    Bröd (typ pita, surdegsfralla eller likande)
  • 4
    msk msk
    Söt stark senap
Pimentón de la Vera är ett fantastiskt paprikapulver med massor med smak, det finns i tre varianter: Dulce som är söt och mild, Agridulce som är lite sötsurt och medelstark samt Picante som är riktigt het. Jag brukar blanda dulce och picante men det är en smaksak beroende på het du vill ha rätten. När du gör såsen får du känna av lite om du vill ha mer eller mindre hetta men också hur mycket salt du vill ha.

Bifana är en sandwich som serveras i hela Portugal, men i Lissabon hittar du ofta de bästa varianterna av denna macka som är fylld med stekt eller grillat griskött och en härligt het sås som bryts av med lite söt och stark senap. Som de flesta mackor så är detta ingen fine dining mat, den är inte svår och den är inte komplicerad. Den är bara god!

Bifana är dock en macka som kräver lite förberedelser (3-10 timmar).

Börja med att strimla köttet i ganska små strimlor. Salta, peppra och pudra över paprikapulvret. Arbeta gärna in det lite så att att kött blir lite härligt rött. Rör ned piripirin, farinsocker och vitöken, häll på olivoljan, limejuicen, vinäger och det vita vinet. Rör om och lägg i lagerbladen. Köttet ska marinera i minst tre timmar men gärna över natten.

Om du vill känna dig riktigt portugisisk så kan du baka papo seco, en typ av fralla, jag brukar dock vara lat och köpa surdegsfrallor eller något i stil med det.

Tillagning:

Sila av marinaden och spara denna. Låt köttet droppa av och stek det sedan i hög värme helst i lite baconfett (det går dock utmärkt med smör också). När köttet stekts lägger du det åt sidan och häller ned marinaden i pannan och låter denna sjuda tills ca 25% reducerats bort. Smaka av under tiden för att se om det behövs mer sälta, sötma eller hetta efter din egen smak.

Under tiden skär du upp löken, jag brukar båta eller skiva den och fräser upp den på låg värme så den blir karamelliserad och får en lite brun färg. Jag brukar också värma brödet i ugnen så de blir varmt men inte rostat eller hårt.

När såsen är klar för du ned köttet i den och låter det hela koka ihop någon minut, sedan är det klart att servera.

Servering:

Beroende på vilket bröd du har så kan du antingen skära upp en ficka  i brödet eller dela det. Bre insidan med söt stark senap, lägg på ett par matskedar brynt lök och rikligt med kött och sås.

Sedan är det bara att ta ett bett, blunda och tänka på Lissabon.