Bifana – Lissabons stolthet
Ingredienser
Kött & marinad
Bröd & andra tillbehör
Övrigt:
Instruktioner
Bifana är en sandwich som serveras i hela Portugal, men i Lissabon hittar du ofta de bästa varianterna av denna macka som är fylld med stekt eller grillat griskött och en härligt het sås som bryts av med lite söt och stark senap. Som de flesta mackor så är detta ingen fine dining mat, den är inte svår och den är inte komplicerad. Den är bara god!
Bifana är dock en macka som kräver lite förberedelser (3-10 timmar).
Börja med att strimla köttet i ganska små strimlor. Salta, peppra och pudra över paprikapulvret. Arbeta gärna in det lite så att att kött blir lite härligt rött. Rör ned piripirin, farinsocker och vitöken, häll på olivoljan, limejuicen, vinäger och det vita vinet. Rör om och lägg i lagerbladen. Köttet ska marinera i minst tre timmar men gärna över natten.
Om du vill känna dig riktigt portugisisk så kan du baka papo seco, en typ av fralla, jag brukar dock vara lat och köpa surdegsfrallor eller något i stil med det.
Tillagning:
Sila av marinaden och spara denna. Låt köttet droppa av och stek det sedan i hög värme helst i lite baconfett (det går dock utmärkt med smör också). När köttet stekts lägger du det åt sidan och häller ned marinaden i pannan och låter denna sjuda tills ca 25% reducerats bort. Smaka av under tiden för att se om det behövs mer sälta, sötma eller hetta efter din egen smak.
Under tiden skär du upp löken, jag brukar båta eller skiva den och fräser upp den på låg värme så den blir karamelliserad och får en lite brun färg. Jag brukar också värma brödet i ugnen så de blir varmt men inte rostat eller hårt.
När såsen är klar för du ned köttet i den och låter det hela koka ihop någon minut, sedan är det klart att servera.
Servering:
Beroende på vilket bröd du har så kan du antingen skära upp en ficka i brödet eller dela det. Bre insidan med söt stark senap, lägg på ett par matskedar brynt lök och rikligt med kött och sås.
Sedan är det bara att ta ett bett, blunda och tänka på Lissabon.