Svenska flaggan
  • Recept
  • Bearnaisesås á la Tom Sjöstedt

Hämtar annons

Bearnaisesås tom sjösted

Recept av Tom Sjöstedt

Bearnaisesås á la Tom Sjöstedt

Bearnaisesås á la Tom Sjöstedt

Ingredienser

  • Bearnaisesås á la Tom Sjöstedt:
    • 1 dlrödvinsvinäger
    • 1 dlvatten
    • 1 krukadragon, stjälkarna
    • 4 kvistbladpersilja
    • 10 stsvartpepparkorn
    • 2 stkrossade vitlöksklyftor
    • 5 stschalottenlökar (100 skalad vikt), finhackade
    • 500 gramsmör (4 dl skirat)
    • 6 stäggulor
    • 1 dlreduktion
    • 2 mskdragon, finhackad
    • 4 mskpersilja, finhackad
    • 1 stknivsudd cayennepeppar
  • salt

    svartpeppar

    en nypa socker

Bearnaisesås á la Tom Sjöstedt

Skira smöret, se till att få bort bottensatsen. Då ska ca 4 dl återstå. Vispa äggulor och reduktion i vattenbad, eller om du är riktigt vass, direkt på plattan tills den blir krämig. Den får inte koka för då spricker den. Ta bort kastrullen från spisen och vispa försiktigt i smöret. Börja lugnt och öka sedan mot slutet när såsen binder bra, precis som med en majonnäs. Smaka av med dragon, persilja, cayennepeppar, svartpeppar, salt och en mininypa socker. Man kanske behöver några droppar citron också för att höja fräschören på syran. Detta räcker till mer än fyra normala personer, men Tom Sjöstedt är inte normal! Njut!