- Recept
Bearnaisesås á la Tom Sjöstedt
Hämtar annons
Recept av Tom Sjöstedt
Bearnaisesås á la Tom Sjöstedt
Bearnaisesås á la Tom Sjöstedt
Ingredienser
- Bearnaisesås á la Tom Sjöstedt:
- 1 dlrödvinsvinäger
- 1 dlvatten
- 1 krukadragon, stjälkarna
- 4 kvistbladpersilja
- 10 stsvartpepparkorn
- 2 stkrossade vitlöksklyftor
- 5 stschalottenlökar (100 skalad vikt), finhackade
- 500 gramsmör (4 dl skirat)
- 6 stäggulor
- 1 dlreduktion
- 2 mskdragon, finhackad
- 4 mskpersilja, finhackad
- 1 stknivsudd cayennepeppar
- salt
svartpeppar
en nypa socker
Bearnaisesås á la Tom Sjöstedt
Skira smöret, se till att få bort bottensatsen. Då ska ca 4 dl återstå. Vispa äggulor och reduktion i vattenbad, eller om du är riktigt vass, direkt på plattan tills den blir krämig. Den får inte koka för då spricker den. Ta bort kastrullen från spisen och vispa försiktigt i smöret. Börja lugnt och öka sedan mot slutet när såsen binder bra, precis som med en majonnäs. Smaka av med dragon, persilja, cayennepeppar, svartpeppar, salt och en mininypa socker. Man kanske behöver några droppar citron också för att höja fräschören på syran. Detta räcker till mer än fyra normala personer, men Tom Sjöstedt är inte normal! Njut!