Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Bakad rabarber med karamelliserad vaniljsås och rabarbergranité - DinVinguide

Recept av Redaktionen

Bakad rabarber med karamelliserad vaniljsås och rabarbergranité

Ingredienser

  • Bakad rabarber:
    • 4 ströda rabarber
    • 1 ½ dlsocker
    • 3 dlvatten
    • 1 ½ stcitron, saft och rivet skal
    • 1 ½ stvaniljstång, urskrapad
  • Karamelliserad vaniljsås:
    • 5 dlmjölk
    • ½ stvaniljstång
    • 120 gramsocker
    • 120 gramäggula
    • 40 grammaizena
    • 50 grambrynt smör
    • 100 gramgrädde, lättvispad

Rabarber:
Sätt ugnen på 90 grader. Bryn smöret tills det är gyllenbrunt. Skala rabarbern (spara skalen) och dela rabarbern i 10 cm bitar. Lägg dem i en värmetålig form. Koka upp vatten, socker, vanilj och rabarberskalen. Sila och slå lagen över rabarbern, så det täcker, och plasta. Baka i ugnen, ca 15 min, tills den är mjuk. Låt kallna i lagen. Häll försiktigt av lagen från rabarberna och frys in lagen tills den är helt genomfrusen, ca 2 timmar.

Vaniljsås:
Karamellisera hälften av sockret i en kastrull tills det är gyllenbrunt, slå på mjölken och lös upp. Vispa ägg, resten av sockret och maizena. Häll den varma mjölken över äggvispet och rör om. Koka upp såsen och vispa tills den tjocknar ordentligt, avsluta med att vispa i det brynta smöret. Plasta såsen och låt den kallna. Mjuka upp såsen med en visp och vänd ner den vispade grädden.

Montering:
Lägg en klick vaniljsås på tallriken och placera två eller fler rabarber vid sidan om. Skrapa med en gaffel på den frusna rabarberlagen så att du får granité och lägg en hög ovanpå rabarbern. Servera direkt!