Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Torkade gröna ärtor

Recept av Magnus Reuterdahl

Ärtsoppa på torkade gröna ärtor som i Finland och i Östergötland

Ärtsoppa på torkade gröna ärtor som i Finland och i Östergötland.

Ingredienser

  • Ärtsoppa på torkade gröna ärtor
    • 500 gramgröna ärtor
    • 300 gramrimmat fläsk (i bit)
    • ½ lgrönsaksbuljong eller motsvarande
    • 2 stgula lökar (hela, skalade)
    • 2 stmorötter (hela & skalade)
    • 1 tsktimjan (torkad)
    • 1 tskmejram (torkad)
    • 2 mskskånsk senap
    • 1 ½ lvatten
    • 10 stvitpeppar korn
    • 1 tsksalt

Förberedelse. Häll ärtorna i en skål med kallt vatten och låt dem ligga däri i minst 12 timmar, häll av och skölj ärtorna.

Häll upp vattnet och buljongen i en kastrull och lägg ned ärtorna, löken, morötterna, kryddorna, senapen och buljongen. Låt det hela koka (sjuda) under lock i 1,5 till 2 timmar på relativt låg värme. Det räcker med att du skalar lökarna och du behöver inte skära upp morötterna, de ska plockas ur lite senare. Efter cirka 45 minuter lägger du ned fläsket, i hel bit. Kolla till den efter ca 15-20 minuter och skumma av vid behov.

När soppan är klar är det dags att ta upp och slänga löken och morötterna. Ta därefter upp fläsket och skär det i lagom stora bitar, lägg tillbaka dem i soppan. Smaka av med örter och salt samt senap. Låt det sjuda till du fått önskad konsistens. Det går också att ha i lite extra vätska om du känner att det behövs.

Det finns inte många rätter som enklare att göra, den kräver dock lite förberedelse och tid. Jag brukar oftast låta den koka upp på spisen och sedan sätta in den i ugnen, ca 125 grader, man få hålla lite koll på temperaturen så det småkokar. Det ger en jämnar värme genom hela grytan.