Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Annalisas färska äggpasta - DinVinguide

Recept av Redaktionen

Annalisas färska äggpasta

I Italien mötte vi Annalisa och här är hennes recept på färsk äggpasta.

Ingredienser

  • Färsk äggpasta
    • 6 dlvetemjöl (högt på gluten)
    • 6 stägg, ekologiska
  • salt, Maldon

Tips:

Läs igenom receptet noggrant innan du börjar. Receptet baseras på 1 ägg/dl mjöl.

Metod:

Häll ut allt mjöl på din arbetsyta och gör en grop i mitten. Börja först med tre ägg som du knäcker ner i gropen.  Med hjälp av en gaffel slår du sönder äggen. Tillsätt en nypa salt. Med en cirkulär rörelse monterar du successivt ner nästan hälften av mjölet i ägget.

När du väl har fått en trög smet, tillsätter du de tre resterande äggen. Slå även sönder dessa och fortsätt sedan montera ner det sista mjölet. När degen blivit för kompakt för att använda gaffel övergår du till att arbeta med händerna. Med hjälp av handflatan trycker du degen nedåt i en bestämd framåtrörelse. Fortsätt arbeta degen i en jämn takt under cirka 10 min. Degen ska kännas len och något mjukare än innan. Täck över degen med en bakduk och låt den vila i 50 min. Under tiden riggar du pastamaskinen.

När degen har vilat är det tid för att göra själva pastan. Börja med att dela upp degen i fyra lika stora delar. Pudra arbetsytan samt pastadegen lite lätt med mjöl. Kavla ut degen en aning med hjälp av en kavel. Degen ska bli så pass tunn att den går igenom det bredaste steget på pastamaskinen. Börja med att köra degen en gång på ettan, vik degen och vänd den 90 grader. Kör degen en ytterligare gång på steg ett. Du vill åstadkomma en så pass rektangulär deg som möjligt. Upprepa processen steg efter steg upp till sexan på maskinen. Känner du fortfarande att pastan inte är tillräckligt tunn så kör den en gång på sjuan.

Nu har du gjort själva grunden. Det är vid det här stadiet som du väljer vad du vill göra med din pasta, möjligheterna är oändliga. Vill du så kan du stoppa redan nu och laga en sjukt härlig lasagne, då är allt du behöver göra är att skära pastan till jämnstora ark.