• Hem
  • /
  • Recept
  • /
  • Ankbröst med björnbärsvinägrett

Ankbröst med björnbärsvinägrett

Anna Pettersson bjuder på en rätt ur höstmenyn - Ankbröst med björnbärsvinägrett, sidfläsk, shiitake och mandelpotatischips.
    Ankbröst med björnbärsvinägrett Fredrik Schelin

    Ingredienser

    • Salladen

    • Mandelpotatischips

    • Björnbärsvinägrett

    • Ankbröst

    Övrigt:

    frityrolja
    salt
    peppar
    socker

    Instruktioner

    Ankbröst med björnbärsvinägrett

    Ankan

    Putsa ankbröstet fri från eventuella hinnor och senor. Snitta skinnet, salta och peppra. Stek ankbröstet på medelhög värme med snittytan nedåt tills skinnet är brunt och krispigt. Salta köttsidan och stek sedan klart i ugnen på 120 grader till en innetemperatur på 56 grader. Ta ut ankbröstet och låt det vila 10 minuter innan du skär upp det i tunna skivor.

    Mandelpotatischipsen

    Skala mandelpotatisen och hyvla den tunt på mandolin. Skölj försiktigt i kallt vatten så att stärkelsen försvinner. Låt potatisskivorna ligga i saltagen i ca 20 minuter. För att undvika stänkande het frityrolja, häll av saltlagen och försök torka potatisen så torr som möjligt (förslagsvis mellan två kökshanddukar). Fritera (se upp för frityrstänk!) på 155 grader tills chipsen är krispiga och har en gyllenbrun färg.

    Björnbärsvinägrett

     

    Blanda ihop olivolja, björnbär och balsamvinäger. Mixa sedan vinägretten slät med en stavmixer. Tillsätt schalottenlök och smaka av med socker och salt. Har du björnbär över kan det vara trevligt att mosa ner ett eller två i vinägretten.

    Vid servering:

    Vänd salladen i björnbärsvinägretten. Fördela på fyra tallrikar och lägg på ankbröstskivorna. Strö över sidfläsk, svamp, pistagenötter och mandelpotatischipsen.