Annons:

Buffémat Fisk

Anettes nymodiga, marinerade, frasiga strömmingsfileer.

Anettes nymodiga, marinerade, frasiga strömmingsfiléer, äpple- o grönsaksvinegrette och med emulsion på brynt smör, äpple och rosmarin

Ingredienser

  • Anettes nymodiga, marinerade, frasiga strömmingsfileer.
  • 500
    gram gram
    Strömmingsfiléer
  • 3
    dl dl
    Pankoströ
  • Marinad till fisken
  • ½
    dl dl
    Olivolja
  • 3
    st st
    Vitlöksklyftor
  • 1
    st st
    Citron, skal och saft från
  • Äpple- och grönsaksvinegrette
  • 1
    st st
    Citron, saft och zest från
  • 4
    msk msk
    Vitvinsvinäger
  • 1
    dl dl
    Olivolja
  • 1
    st st
    Grönt äpple, hårt och syrligt
  • 2
    msk msk
    Kapris
  • 2
    st st
    Banancharlottenlök, finhackade
  • Emulssion med rosmarin, brynt smör och äpple.
  • 3
    st st
    Äggulor
  • 1
    st st
    Gul lök, liten och finhackad
  • 2
    msk msk
    Rosmarin färsk och riktigt finhackad
  • 1
    dl dl
    Vitvinsvinäger
  • 250
    gram gram
    Smör, osaltat
  • 1
    st st
    Äpple, grönt, syrligt och skuret i fina tärningar
Smaksätt alla delar med salt och svartpeppar från kvarn.

Börja med att vispa ihop marinaden, lägg ner dina rensade strömmingsfiléer där i medan du gör sås och sallad. Finhacka, scharlottenlök, äpple och riv zesten från citronen. Vispa ihop dressingen och lägg ned allt finhackat däri, smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citronsaft. Det skall vara en ganska syrlig smak på vinegretten för att balansera både det feta strömmingsköttet och den feta såsen.

OK nu till emulssionsåsen. Börja med att fräsa dina äppeltärningar tillsammans med 2 msk rosmarin i torr stekpanna, de skall inte bli brända bara lite fint brynta. Ställ åt sidan och ta sedan fram dina ägg, de skall nämligen vara rumstempererade! Mycket viktigt! Lägg lök, hälften av rosmarinen och vinäger i en kastrull, reducera tills det bara är en tredjedel kvar. Sila vätskan och låt den svalna i sin kastrull. Smält smöret, låt det bli bärnstensbrunt och lukta nötigt (akta så att det inte bränns, bara).

Vipa nu ned äggulorna i vinägerblandningen vispa tills det blir riktigt vitt och fluffigt. När det börjar blir krämigt så ropar du på en kompis som droppar ner det skirade smöret i äggblandningen. Tänk på att inte ha för varmt smör för då blir det äggröra (som i och för sig också är gott, men inte just här och nu).Vispa hela tiden tills äggen och smöret binder ihop sig till en tjock, härlig sås. Krydda med salt, peppar och mer finhackad rosmarin.

Det sista du gör är att lägga strömmingsfiléerna på lite hushållspapper, doppa dem i panko och slänga dem på het grillpanna eller på en grill (använd gärna ett grillnät om du har stora galler på din grill, då faller inte de små filéerna i mellan) Låt dem få fin färg, ett par minuter på varje sida, sedan serverar du din frasiga strömmingsfilé med en liten klick fet sås och lite äpple- och grönsaksvinegrette.