Svenska flaggan
  • Recept
  • Älggryta med sidfläsk och svamp

Hämtar annons

Älggryta

Recept av Magnus Reuterdahl

Älggryta med sidfläsk och svamp

Älggryta med sidfläsk och svamp

Ingredienser

    • 800 gramälgkött (högrev, fransyska eller annat grytkött) i bit
    • 200 gramsidfläsk (rimmat)
    • 3 stmorötter
    • 100 gramsyltlök
    • 1 stgul lök
    • 5 stvitlöksklyftor
    • 1 mskdijionsenap
    • 1 tskörtsalt eller salt
    • 1 krmsvartpeppar (mald)
    • 20 stsvartpeppar (hela korn)
    • 1 tsktimjan (torkad)
    • 1 tskrosmarin
    • 1 dltrattkantareller eller karljohansvamp (torkad)
    • 2 dlköttbuljong
    • 2 dlrött vin (fylligt)
    • 2 dlvatten
    • 10 stenbär (mortladet)
    • 3 stlagerblad
    • 2 msktomatpure
    • 100 gramtranbär, lingon eller svarta vinbär (rårörda)
    • 2 msksvartvinbärs- eller rönnbärsgelé
    • 1 ½ dlvispgrädde
    • 3 msksmör
  • En ugnsfast gryta eller en lergryta att tillaga köttet i. Beräkna ca 6 timmars tillagningstid.

Älggryta med sidfläsk och svamp

Beräkna ca 6-7 timmars tillagningstid, inklusive förberedelser. Det mesta av tiden är dock grytan i ugnen och du kan i lugn och ro göra något annat.

Förberedelser

Ta fram köttet, torka av det väl. Putsa det vid behov men gör det försiktigt. Klappa in saltet, jag brukar använda ett örtsalt så får man med lite av örtsmakerna också och krydda med svartpeppar. Ta ungefär en matsked med dijonsenap och smeta ut jämt över köttet. Lät det mariner i rumstemperatur under minst en timma. Du vill att köttet ska bli rumstempererat innan du börjat bryna det, detta brukar ta minst en timma efter det att du tagit ut det ur kylen.

Tillagning i ugn

Sätt ugnen på 100 grader. Bryn köttet i smör. Jag brukar börja på hög temperatur och sänka denna till medium i samband med att jag lägger i köttet. Tanken är att det inte ska stekas för hårt, eftersom att det då kan få en metallisk smak. Lägg över köttet i en ugnssäker gryta eller i en lergryta. Häll på vin, buljong och vatten. Lägg i örterna och kryddorna, de rårörda bären och tomatpurén. Sätt in köttet i ugnen, i en gryta med lock. Den ska vara inne i ugnen i cirka 5 timmar.

Efter två timmar ska du tillsätta fläsket, lökarna och morötterna. Den gula löken och vitlöken ska grovhackas och morötterna skäras i lagom stora bitar. Fräs morötterna och löken i smör några minuter på medelhögvärme. Vänd på köttet och tillsätt morötter och lök i grytan. Låt stå i ugnen i ytterligare tre timmar under lock.

Färdigställande av älggrytan

Ta ur köttet och dela på biten för att se att de det är klart, köttet ska vara ljust rosa i mitten. Om du är osäker så smaka på en bit. Skär upp köttet i lagom stora bitar. Sila av fläsk, lök och morötter, spara dem. Om du har svårt för svålen på sidfläsket så kan du passa på att skära bort den.

Koka upp såsen tillsätt svampen och grädden, låt koka upp och vid behov red såsen. Smaka av med svartvinbärs- eller rönnbärsgelé samt salt och peppar. Tillsätt köttet, morötterna och löken låt sjuda i några i minuter tillsammans.

Servering

Servera med pressad potatis eller en blomkålskräm, syltlök och rårörda bär.