
Ingredienser
Ägg och skarpsås
Övrigt:
Instruktioner
Skarpsås är en gammal klassisk sås som passar till ägg, ansjovis, fisk med mera. Detta recept på ägg med skarpsås är inspirerat av ett antal recept från 1910-, 20- och 30-talen.
Ägg med skarpsås, gör så här:
Börja med att koka fyra ägg. De ska vara hårdkokta. Två av dem ska du skiva och du behöver hårdkokta två äggulor till såsen. Smula sönder dessa, eller mosa dem med en gaffel och rör ihop den tillsammans med ett rått ägg. Tillsätt olja, grädde, ättika och ansjovisspad. Vispa upp. Häll i senapspulver, en nypa socker och lite mald vitlök, rör runt, smaka av och tillsätt vid behov mer salt och vit peppar.
Om du tycker att såsen är för skarp kan du tillsätta lite mer grädde.
Rosta lite ljut bröd, bre på ett lager smör, lägg på äggen, ansjovisfiléerna och häll på lagom mycket sås. Om du vill kan du toppa det hela med lite dill. Sedan är det bara att sätta sig ned och njuta.
Jag har behållit den gamla grundtonen i mitt recept med betydligt mindre grädde. I detta recept används inte heller majonnäs, creme fraiche eller socker vilket ofta anges i moderna recept. Den är med andra ord smalare och lite rinnigare och skarpare i smaken. Jag gillar också ansjovis så jag tar ett par extra filéer på min smörgås.
Ägg och skarpsås är en utmärkt frukost, brunch eller lunchmacka och den passar utmärkt till påsk.