Några utvalda ord från grundaren

BestChampagne.se har som mål att uppvisa Fredrik Schelin´s noteringar av över 6000 provade Champagner.
Detta kommer generera en topplista utifrån betygsättningen vid provningstillfället.
Listan beräknas ha förts in i sin helhet under 2021

 

Vad betyder betygen?

96-100: Exceptionellt
90-95: Enastående
80-89: Mycket bra – fynd
70-79: Medel – prisvärt
60-69: Under medel
50-59: Oacceptabelt

Att prova champagne hemma

Provning av champagne och mousserande vin

Att prova champagne, mousserande vin och andra bubbelvarianter är festligt och trevligt och rätt enkelt att ordna hemma. Man kan välja att bara prova champagne eller bara cava exempelvis eller välja olika prisklasser. Det finns lite tips och trix för att provningen skall bli lyckad. Här får du några råd på vägen och tips på olika bubbel att prova.

Kyl flaskorna

Det självklara är förstås att börja med att kyla flaskorna. Halvljummen champagne går bara inte att dricka. Fyra timmar minst i kylen. Temperaturen vid servering skall vara 6-9 grader. Vill du använda ishinkar sedan så tänk på att skaffa champagnekorkar då flaskans kork inte går att använda efter öppning.

Servera och smaka

Öppna flaskan långsamt med en lutning på 45 grader. Titta på bubblornas storlek och färg på vinet, båda kan avslöja ålder på vinet. Hur känns vinet i munnen, textur och struktur kan berätta mycket om ett vin. Efter man har tittat på vinet så är det dags att ta in alla sinnen, först så doftar vi på vinet. Känner du inget så snurra gärna upp vinet i glaset så att det avger aromer.

Nu går vi till att smaka på vinet. Ta in en liten sipp och låt vinet rulla runt i munnen, om du kan så dra in lite luft mellan läpparna. Eftersom 80% av det du känner kommer ifrån doften så sörpla gärna vinet då kommer doften tillbaka upp i näsan och förstärker din upplevelse.
Nu kan vi börja sätta bedömning på vinet.🥂

Om Fredrik Schelin

Med smittande passion o fascinerande kunskaper bjuder Fredrik Schelin på hänförande upplevelser för alla sinnen om livets goda: mat & dryck! Novisa välkomnas in i en magisk värld och sakkunniga når oanade höjder av nya uttryck. Fredrik Schelin har hela sitt vuxna liv haft en passion för Champagne och är berest i distriktet. Med över 5000 provade Champagner delar Fredrik här med sig av sin lista och noteringar av detsamma.

Fredrik Schelin (född 1972) är en svensk vinjournalist, champagnekännare och författare. Fredrik, har smakat och betygsatt mer än 5000 champagner under 20 år och syns ofta på TV4 och som vinexpert åt Aftonbladet, Coop MerSmak samt DirektPress/MittI.

Läs om Fredrik på Wikipedia DinVinguide

Datum och platser

Mycket inställt till följd av Corona.