Vietnamesiska vårrullar med rispapper, grönsaker, räkor och nuoc cham

Vietnamesiska vårrullar med rispapper, grönsaker, räkor och nuoc cham

Vietnamesiska vårrullar med rispapper, grönsaker, räkor och nuoc cham

Det här är en av mina favoriträtter, den kräver lite pyssel men i gengäld får du en fräsch och lätt måltid. Den är gluten- och laktosfri och passar därför väldigt många. I asiatiska butiker och vissa välsorterade livsmedelsbutiker hittar du rispapper. De finns i olika storlekar men jag gillar de små runda, som till denna rätt blir lagom stora. Fyll rullarna med vad du vill i grönsaksväg och addera eventuellt räkor eller annat protetin som t ex tofu. Såsen till är en lätt sötsyrlig sås med liten hetta av chili. Lycka till!

Vietnamesiska vårrullar med grönsaker, räkor och nuoc cham

Vietnamesiska vårrullar med rispapper, grönsaker, räkor och nuoc cham 12 st

100 g tunna risnudlar, kokade och kalla

1/2 gurka, urgröpt och i tunna stavar

1 morot, i tunna stavar

2 dl strimlad isbergssallad

2 dl färska böngroddar

12-24 stora räkor, skalade

12 rispapper

färsk mynta, fint skuren

färsk koriander, fint skuren

Nuoc cham:

1 röd chili, fint hackad med eller utan kärnor

1 vitlöksklyfta, riven

5 msk strösocker

1/2 dl kokande vatten

1/2 dl fisksås

1 dl färskpressad limesaft (ca 3 lime)

Sås: Blanda chili, vitlök och socker i en skål. Häll över vattnet och rör om. Tillsätt fisksås och limesaft och rör tills sockret har löst sig. Låt såsen stå i kylen minst 30 minuter före servering.

Vårrullar: Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen. Hälla av vattnet och skölj nudlarna i kallt vatten. Skär nudlarna i ca 5 cm långa bitar. Skär alla grönsaksstavar i ca 5 cm långa bitar. Doppa ett rispapper i ljummet vatten (lättast i en vid traktörpanna), tills det är mjukt. Lägg på ren skärbräda och fyll med lite mynta, koriander, grönsaker, nudlar och räkor. Vik in kanten från både vänster och höger och rulla sedan ihop nedifrån till en rulle. Lägg på lätt oljat fat.

Servering: Servera rullarna hela eller dela på snedden mitt på. Servera med dippsåsen.