Svenska flaggan
Skriven av Karoline Nordefors

Vegetarisk pizza med kronärtsskockor, aubergine och mozzarella

Det här är en knaprig lite seg pizzabotten som fylls med smakrika grönsaker. Ta vad du har hemma och lägg på pizzan eller prova mitt förslag. Jag bjöd på den här pizza när jag bjöd in mina närmsta grannar, tillika mammor med småbarn. Vi fyra har tillsammans 11 barn och alla de mindre barnen går på samma dagis. Trots att vi träffas nästan dagligen så hinner vi sällan sitta ner och prata. Jag hyrde vår kvarterslokal och dukade upp ett bord med duk, fint porslin och massor av levande ljus. Vi åt, drack och samtalade i 5 timmar och fick på så vis reda på mer om varandra vilket fördjupar vår vänskap. Eftersom en av mina vänner är vegetarian blev det en vegetarisk meny. Det blev getostfyllda dadlar, vegetarisk pizza och chokladpavlova med bärgrädde och rostad mandel.

Vegetarisk pizza med kronärtsskockor, aubergine och mozzarellaVegetarisk pizza 3-4 port

Pizzadeg:

¼ paket jäst

1 tsk salt

3 dl fingerljummet vatten

3 dl mjöl durumvete

3–4 dl dinkelvete eller vetemjöl

Tomatsås:

1 gul lök, fint hackad

1 vitlöksklyfta, finhackad

2 msk olivolja

1 burk krossade tomater (400 g)

1 tsk salt

1/2 tsk svartpeppar

1 tsk oregano

Fyllning:

4 bollar mozzarella, grovt rivna eller i bitar

1 stor aubergine, skivad

15 körsbärstomater, halverade

15 färska champinjoner, skivade

2 burkar marinerade kronärtsskockor eller 2 burkar naturella kronärtsskockor som får marinera i vinäger, olja, salt, peppar och oregano

Börja med att skiva auberginen i centimetertjocka skivor, salta dem lätt på båda sidor och låt stå och svettas en stund innan du torkar av dem, penslar med olivolja och sprider ut på bakplåtspappersklädd plåt tillsammans med delade körsbärstomater (snittytan uppåt). Strö över salt på tomaterna och ugnsbaka på låg värme, 125-150 grader tills auberginen fått aningen färg och blivit mjuk (ca 2 timmar). Låt svalna något. Blanda auberginen med en pressad vitlöksklyfta och lite olivolja för mer smak, kan uteslutas.

Deg: Smula jästen i en bakbunke, häll på salt och tillsätt vatten när jästen smält. Tillsätt därefter durumvete och så mycket dinkelvete du behöver för att åstadkomma en smidig deg som inte klibbar fast vid bakbunken men känns aningen för lös för att du enkelt skall kunna knåda den med händerna ca 10 min eller bearbeta degen med maskin 5 minuter och ställ därefter att jäsa en timme.

Höj ugnsvärmen till 225 grader och sätt in en tom plåt.

Tomatsås: Fräs löken i olivoljan tills den är mjuk och blank. Tillsätt tomatkross, salt, peppar och oregano. Sjud såsen ca 10 min till en tjock röra. Låt såsen svalna.

Dela upp degen i två bitar och kavla ut degen på ett bakplåtspapper, en degbit på varje papper. Skeda upp tomatsåsen på pizzabottnarna och fortsätt med riven mozzarella, skivad champinjon, kronärtsskockor, rostad aubergine och körsbärstomater.

För över den färdiga pizzan till den varma plåten i ugnen, grädda ca 10 min eller tills kanterna är gyllenbruna och osten smält.

Servera direkt!

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline