Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Vårt ego och hur det påverkar serviceupplevelsen - DinVinguide
Skriven av Karoline Nordefors

Vårt ego och hur det påverkar serviceupplevelsen

Bartendern och dryckeskonsulten Mikael Bandick tar upp något som jag själv som barbesökare upplever varje gång jag går ut. Hur människors ego påverkar både stämningen och upplevelsen i baren. Hur reagerar du på artikeln? Vilka tankar får du?

Under dessa tuffa tider är det viktigt med reflektion. Det ni är på väg att läsa kommer att tolkas olika beroende på den som läser. Vissa kommer att förstå, andra inte. En del kommer att hålla med, andra inte. Textens innehåll är inte det som avgör, det är läsarens tolkning som avgör så efter att du läst detta, fundera på varför du reagerar som du gör oavsett. Jag kanske lyckas introducera dig för en sida hos dig du inte visste fanns innan. Jag har arbetat med människor i över 30 år och mycket av det jag lärt mig med åren är vilken skillnad utfallet blir ju mer medveten man är över sina handlingar.

En onsdags afterwork, bra puls i restaurangen och man hör skratt och musik i bakgrunden. Ett sällskap på 3 killar är på väg in, Johan, Adam och Joe. Joe vill visa dom stället och varför baren är känd för sina drinkar. Han har surrat med bartendern förut och känner en koppling till stället. Adam och Johan är neutrala som personer, skön energi och har inget emot att dela uppmärksamheten med andra i sällskapet.

Joe tar rollen som alfa hane i detta scenario och ber sina vänner att ta plats medan han går fram och beställer. Med en bra portion adrenalin går han mot baren och kollar åt alla håll. ”Vem ser mig, vad ser dom” tänker han medan har tar sin tid fram. Stirrar rakt på bartendern samtidigt som han klämmer sig mellan ett sällskap och placerar armbågen på bardisken för att markera sitt revir.

Blicken på bartendern släpps inte och Joe står med utsträckt haka och känner sig ignorerad av bartendern som står med en gäst och tar en beställning. Bartendern och gästen pratar om vilka smaker gästen föredrar i sin drink fullt medveten om att Joe står i baren och omedvetet stirrar. Joe avbryter deras dialog, fullt medveten om att det inte är ok. Något säger Joe att göra det ändå för hans integritet frågesats. Det är viktigt att inte tappa rollen han själv valt ut så att göra fel är mindre viktigt.

Bartendern ursäktar sig från sin gäst och byter ansiktsuttryck helt och går fram till Joe med inställningen att upplysa, skola om och sätta Joe på plats trots löftet om att upprätthålla en service-minded approach. Joe ser sig snabbt omkring innan han är på väg att inleda ett samtal med bartendern, det är viktigt att folk ser hans relation till bartendern för det stärker hans roll. Bartendern avbryter Joe innan han hinner säga mycket, förklarar att det inte är ok att avbryta mitt under ett samtal med en annan gäst. Joe skakar av sig korrigeringen och släpper armbågen från bardisken. Han känner att han tappar fäste, förvirrad av utfallet av hela händelsen. Tar sina drinkar och går iväg till sitt sällskap.

Adam och Johan är mitt uppe i en historia och Adam är på väg att berätta slutet, Johan sitter exalterad och väntar på slutet. Joe ställer ner drinkarna på bordet med en smäll för att markera sin närvaro, fullt omedveten om att han avbryter sina vänner och deras historia för att berätta om den dryga bartendern som inte agerar som han vill. Adam och Johan pausar sin historia utan att känna sig tvungna att säga något. Dom vet att Joe är så här och accepterar honom för att undvika konflikt. Joe fortsätter berätta om den dåliga servicen, lämnar helt ut att han trängde sig emellan ett sällskap, avbröt bartendern och en annan gäst från att beställa, allt detta för att hans omedvetenhet är en för stor del av honom.

Dessa egenskaper, situationer och känslomässiga konflikter uppstår av tre simpla bokstäver – E G O. Egot är den största orsaken till all ondska som sker i världen, i små och stora sammanhang. Joe´s ego driver honom och han är fullt omedveten om det. Adam och Johans ego är mer harmlösa. Medvetenhet är mer än en myt, det är nyckeln till framgång gällande kommunikation och konfliktlösning.

Varför tar jag upp detta?

För att detta är minst lika viktigt som allt annat för att folk ska kunna leva med en balans. Även om sammanhanget i detta fall sker i en bar mellan en samling av individer som försöker umgås en onsdag kväll. Vad spelar det för roll egentligen om jag rekommenderar er vad ni ska dricka eller äta eller vart ni ska gå och vem ni ska träffa om omedvetenhet och ens ego ständigt följer med och orsakar samma situation eller värre gång på gång?

För mig handlar det om att ta saker i rätt ordning. För att kunna njuta fullt ut så är det viktigt att man arbetar med sig själv, inte bara för sin skull utan för andras! Vill du inte må bra, göra bra ifrån dig och vara en person av integritet? Fine, var inte det då. Men sekunden du påverkar andra till det sämre är samma sekund du slutar betyda lika mycket. Och när det kommer till den bransch vi lever i och den bransch jag är fullkomligt förälskad i så möter vi detta dagligen världen över. Och för att det någonsin ska få ett slut måste någon ta ställning. Och det är det jag gör nu. Jag gör det enbart för att jag vill att Johan, Adam, Joe och alla andra ska kunna besöka en bar, bli bemötta med en god service, underbar atmosfär, respekt och omsorg, och sedan bege sig iväg med en medveten positiv känsla av balans.

Mikael Bandick, grundare och konsult för Raise the Bar

Mail: mikael@raisethebar.se

Instagram: @bandick / @raisethebarsweden

Sajt: raisethebar.se

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer