Tre julklappar för dig som älskar mat och dryck

Bland alla böcker som släpptes i år har jag hittat tre favoriter. Intresset för vegetarisk- och vegansk mat har ökat enormt samt att fler och fler väljer alkoholfria alternativ till maten. Här är böckerna med stor B inom den kategorin, perfekt julklapp till alla som älskar mat och dryck.

Annons:

Det veganska köket

Alla behöver en grundläggande kokbok. En bok med basrecept, tekniker, sprudlande matglädje och inspiration. Det här är den nya tidens grundkokbok fylld med växtbaserad mat. Det veganska köket inleds med en smart ersättningsguide som gör det enkelt att börja äta växtbaserat. Boken är indelad i klassiska avsnitt som gör det lätt att hitta bland de närmare 1700 recepten. I slutet av boken ger författaren Mattias Kristiansson tips på olika festmenyer. Det har aldrig varit enklare att bjuda på västbaserad mat och avsnittet om julmat frestar med klassiska smaker. En kulinarisk skattkammare och en makalös present till alla matintresserade.

Förslag på julmat från boken:

Aubergine i senapssås

Morotsbollar med saffran

Brysselkålsgratäng med rökt tofu

Vegos frestelse

Pris: 267:- på cdon.se

Alkoholfritt till maten

Richard Man är en mat- och dryckesnörd av rang. Civilingengören i kemiteknik blev sommelier och har nu skrivit boken ”Alkoholfritt till maten”. Rörande överens med författaren om att en dryck ska vara god, oavsett alkoholhalt och att dryck som serveras till mat ska passa till maten. Boken inleds med ett enkelt register över olika maträtter. Vet du vilken maträtt du ska äta går det lätt att hitta en passande dryck. Richard skriver sedan om mat och dryck i kombination, tydlig och kortfattad information om bl a smak, doft och känsel. När jag bläddrar i boken lockas jag in i avsnitten vatten, juice, te, kombucha, vin, öl & cider och de avslutande grundrecepten. Alla recept har en beskrivning över vad de passar till för mat och det finns många enkla recept men även mer avancerade. Vill genast servera en Mimosa Marmalade till julens fester. Det här är boken för alla som vill bjuda på riktigt goda och genomarbetade alkoholfria drycker.

Förslag på dryck till julens feta mat:

Aperitivo med blodgrape, Sanbitter och rosmarinsodavatten

Husmansdricka med tranbär, svarta vinbär och rödvinsvinäger

La fleur de vie med jasminte, apelsinjuice och agavesirap

Blommor & Bubbel med äppelmust, kamomill- och citrussockerlag och mousserande vin

Pris: 172:- på cdon.se

Rutabaga – med fokus på grönt

Tiderna förändras och vi måste tänka nytt i alla led. Mathias Dahlgren målsättning är att visa att det går att laga ett lakto-ovo-vegetariskt kök som smakar riktigt gott. Rutabaga är en otroligt inspirerande matbibel med fantastiska bilder och makalösa smakkombinationer. Aldrig har väl vegetarisk mat varit så läcker. Till varje recept kombineras en dryck – både med och utan alkohol. Bokens första kapitel handlar just om dryck, otroligt läckra alkoholfria drinkar och innovativa cocktails med alkohol som t ex gin med citron, olivolja och äggvita. Min favorit från restaurangen Rutabaga är det kryddiga bubbelvattnet med ingefära och svartpeppar. Boken placerar sig som en av mina favoritböcker. Säger bara köp den, ge bort den och läs den!

Några fantastiska recept ur boken:

Ceviche på avokado

Friterad aubergine som i Tokyo

Kolgrillad morot med garam masala, indianris och brynt smör

Morotshalwa med kardemummaglass

Pris: 205:- på bokus.com

Tips på recept att laga i juletider:

Toast Skagen i vegansk tappning

Glutenfri Morotspepparkaka med cream cheese frosting

Raw Glöggkola

Fler artiklar