Texas Sheet Cake en dröm med choklad och pecannötter

Ända från Texas kommer denna söta oemotståndliga Texas Sheet Cake från vår kock Jan Lööv. Kanske något till julens söta bord eller när en smaskig tårta önskas.

Annons:

Denna version kommer från tyska immigranter som flyttade till Texas i slutet på 1800-talet. Det är ju en enkel och riktigt god kaka som passar hela året. Den är ju ordentligt söt så lite räcker länge och långt. Jag serverar den med vispad grädde och den smakar som bäst när den fått vila en dag.

Texas Sheet Cake 1 kaka

500 g vetemjöl

800 g socker

175 g kakao

20 g bikarbonat

8 g salt

4 ägg

480 ml kārnmjölk (går att byta ut mot vanlig mjölk blandad med pressad citron eller vinäger (4 msk per liter mjölk) som har fått stå i några minuter eller utspädd naturell yoghurt eller filmjölk fungerar)

480 ml fingervarmt vatten

60 ml olja

10 ml vaniljextrakt eller vaniljsocker

Sikta alla torra ingredienser ner i en bunke och rör sedan i resten av ingredienserna.

Glasyr

225 g smält smör

80 g kakao

160 ml kārnmjölk

750 g florsocker

10 ml vaniljextrakt eller vaniljsocker

250 g grovhackade pecannötter

Sätt ugnen på 175 grader.Använd en form som är ca 45cmx33cmx2.5cm hög. Smöra och bröa fomen eller täck med bakplåtspapper (knöggla ihop det så formar det sig bättre. Häll i smeten och baka ca 30 minuter eller tills kakan är torr i mitten. Kolla med en tandpetare eller dylikt.

När den är färdig så låt den svalna innan den vänds ut ur formen. Lägg den på en plåt eller skärbräda. Häll på glasyren och låt stå tills kakan svalnat helt och helst till nästa dag.

Vispa grädde med lite florsocker och servera en klick på din Texas sheet cake tillsammans med t ex rostade hackade nötter eller varför inte karamelliserade nötter.

Jan Lööv, Sous Chef på Omni Hotels i Frisco, Texas, USA

Twitter: @jtloov

Instagram: @jloov

Alla tidigare Kockens Tips

Läs mer

Fler artiklar