Temla cocktail med cognac, mandelsocker och kardemummatinktur

Ingredienserna är klassiska, Cognac och Amaretto, och för säsongen smaksatt med mandelsocker och kardemummatinktur. En underbar cocktail att avsluta en god middag med eller kanske njuta av framför en varm brasa.

Annons:

TEMLA COCKTAIL

40 ml Cognac

10 ml Amaretto

30 ml vispgrädde

20 ml mandelsocker*

1 ml kardemummatinktur*

Häll samtliga ingredienser i en shaker. Ett tips är att börja med kardemummatinkturen, då den är väldigt kraftig i smaken. Använd en tesked och droppa ner ca 3-4 droppar, vilket bör motsvara 1 ml. Skaka med is, finsila ner i ett kylt cocktailglas och garnera med 4-5 kardemummakärnor.

Mandelsocker*

300 g skalade mandlar

600 g vatten

strösocker

salt

Rosta mandlarna i ugn på 200 grader i ca 10 min eller tills de börjat mörkna något. Mixa mandlarna med vattnet i matberedare. Kör tills mandlarna finfördelats så mycket som möjligt. Häll vätskan genom en fin sil ett par gånger. Mät upp volymen på vätskan, tillsätt lika del strösocker och rör ut tills sockerkristallerna är helt upplösta. Per liter mandelsocker brukar jag tillsätta 4 tsk salt. Förvara det färdiga mandelsockret i kyl.

OBS! Spara mandelsmeten från silningen till semlor!! Blanda upp smeten med strösocker till önskad nivå av sötma och tillsätt lite salt så är mandelmassan klar till bakningen sen.

Kardemummatinktur*

10 cl cognac eller vodka

1 msk kardemummakärnor

Cognacen kan man även använda till denna ingrediens, men har man sparsamt hemma och vill avvara till drinken, så funkar vodka lika bra. Häll ihop cognac/vodka och kardemummakärnor i en mindre behållare, förslagsvis ett mindre glas, rör om och plasta. Låt helst stå i rumstemperatur i minst ett dygn. Har man inte tålamod kan man slänga in glaset cirka 10 sekunder i mikron för att få ut lite värme som påskyndar smaksättningen och låta stå bara ett par timmar. Sila sedan tinkturen och spara kärnorna till garnityr. Om man har tid, kan man slänga in kärnorna i ugnen på 200 grader någon minut för att torka.

Samuel Wiktorsson, barchef på Norobata, Grow Hotel, Solna

INSTAGRAM

@samwiktor

@restaurangnorobata

Läs mer

Fler artiklar