Stellagalan 2018 – alla finalister

Efter att ha gått igenom samtliga nomineringar har Stellagalans jurygrupper nu enats om tre finalister per priskategori. Vid Stellagalan söndag 28 jan 2018 på restaurang Gondolen, Stockholm, koras vinnare i varje kategori.

Annons:

FINALISTER i STELLA-galans nio priskategorier

Årets STELLA-kock

Frida Nilsson

Frida är en stjärna. Hennes målmedvetenhet, hårda arbete och stora yrkesskicklighet har tagit henne till flera stjärnkrogar. I hennes CV hittar vi också en andraplats i tv-tävlingen ”Kockarnas kamp”. I dag arbetar hon som kökschef på den nyöppnade vegetariska restaurangen i MJ i Malmö. Frida är helt enkelt en ”powerkvinna” som visar vägen framåt för krog-Sveriges alla tjejer.

Saori Ichihara

Det finns bara en Saori i krog-Sverige. Med sin fantastiska mix av det japanska och det skandinaviska köket har hon på bara några år etablerat sig som en av Sveriges bästa kockar. Hennes unika talang har tagit henne till restauranger som Shibumi och Esperanto, och också givit henne en bronsplats i Årets Kock 2016. I dag arbetar Saori Ichihara som head chef på nyöppnade Ichi, och fortsätter att laga mat som ingen annan.

Malin Söderström

Malin är en legendar inom restaurangbranschen. Med sitt otroliga driv, sin smaksäkerhet och sin unika förmåga att ta fram det bästa ur sina medarbetare är hon en stor förebild. I och med det nyinstiftade stipendiet Malin Söderströms stipendium coachar också Malin, i samarbete med Svenska Kocklandslaget, unga tjejer som vill börja tävla i matlagning.

Årets STELLA-sommelier

Beatrice Becher

En av Sveriges absolut mest framgångsrika sommelierer med förstaplatser i såväl svenska som nordiska mästerskap. Med sin djupa kunskap och professionalism sprider Beatrice vinglädje på vinbaren Folii i Stockholm. Dessutom är hon en av programledarna i den uppskattade podden Vinpratarna, där hon delar med sig av sitt stora vinkunnande.

Ellen Franzén

Som tämligen ny på tävlingsarenan har Ellen med sin gedigna kunskap befäst sin position som en av Sveriges ledande sommelierer. Hon har placerat sig högt i stora sommeliertävlingar så som Svenska Mästerskapen och Lily Bollinger Award där hon visat att hon bemästrar sin yrkesroll med perfektion. Ellen arbetar just nu som sommelier på Esperanto där hon med stil, finess och stor kunskap guidar gästerna genom hela middagsupplevelsen.

Helena Wolff

Helena har under en lång och framgångsrik karriär visat upp en såväl bred som djup kunskap inom sommelieryrket och duckar inte för nya utmaningar. Dagligen förser hon tusentals gäster och flertalet restauranger med drycker i hela spannet från saft till prestigeviner och har i hög grad bidragit till att utveckla och nyansera Göteborgs krogscen och vinvärld.

Årets STELLA- bartender

Josephine Sondlo

Att använda ordet ”proffs” för att beskriva Josephine ter sig nästan som en underdrift. Med gedigen kunskap, stor passion och ett unikt hantverk lyckas Josephine imponera på såväl amatörer som cocktail-nördar. Man kan alltid räkna med en smakupplevelse utöver det vanliga när man blir serverad av Josephine, oavsett om man beställer en klassisk Old Fashioned eller något hon själv skapat. Josephine arbetar i dag på Penny & Bill i Stockholm.

Madeleine Åkerlund

Madeleine – i dag på Familjen i Göteborg – är enormt kunnig och har lång erfarenhet av branschen. Det har dock aldrig fått henne att fastna i gamla hjulspår. Madeleine fortsätter att utmana sig själv och sina gäster, och tack vare sin fantastiska smakpalett överraskar hon ständigt. Hon är uppmärksam, noggrann och har alltid gästens bästa i åtanke. En bartender av rang, helt enkelt!

Hanna Oscarsson

Hanna Oscarsson är redan en stjärna på Sveriges bartender-himmel. Hennes utvecklingskurva har varit brant och tack vare sitt mod och sin ödmjukhet har hon gått från klarhet till klarhet. Med nyfikenhet, hårt arbete och kreativitet skapar Hanna fantastiska drinkar samtidigt som fokus alltid ligger på gästen. Hos Hanna känner man sig sedd och det är svårt att lämna henne utan ett leende på läpparna. Hon arbetar i dag på Häktet vänster, Stockholm.

Årets STELLA-servis

Emma Skoglund

Emma är servitrisen som behåller lugnet i alla lägen. Hur fullsatt det än är på hennes arbetsplats, Restaurang Tegelbacken i Stockholm, känner sig gästen i hennes närvaro alltid välkommen, trygg och sedd, och hennes passion för yrket smittar av sig.

Sara Simu

Likt en engagerad upplevelseguide lotsar Sara Simu gäster från när och fjärran genom menyn på Restaurang Luppioberget i Tornedalen. Hennes kunskap om råvaror och smaker i kombination med en hängivenhet för de små detaljerna skapar trygghet – liksom en genuin nyfikenhet för såväl smakerna på bordet som naturen utanför fönstret.

Ilona Freudenthaler

Med en gedigen yrkeskunskap och en osviklig förmåga att förmedla god stämning tar Ilona Freudenthaler emot gästen på Sjömagasinet i Göteborg. Ilona har fingertoppskänsla och den sorts lyhördhet för gästens behov som ger en serviceupplevelse utöver det vanliga.

Årets STELLA-bagare

Maria Printz

Maria, som ligger bakom succén Printz Bageri i Stallarholmen, snålar varken med kunskap, kärlek eller smör. Hon är en mycket kunnig, hantverksskicklig och generös ”medmatmänniska” som genom åren gjort ett stort avtryck i bagerivärlden.

Tina Fernlund

Tina förundras över kraften i ett frö och vi förundras, och njuter, av de fantastiska bröd hon bakar. På Järna Bageri sätter hon ekologiskt svenskt kulturspannmål i centrum, vilket har bidragit till utvecklade samarbeten mellan lokala bönder och bagare.

Sara Wennerström

Med transparens, bra råvaror och en stark vilja skapar Sara ett fantastiskt bakhantverk på Borgmästargården i Falkenberg. Hennes experimentlusta och kunnande har i sanning inspirerat och utvecklat bageribranschen.

Årets STELLA-konditor

Liv Sandberg

Med ett häpnadsväckande hantverk driver Liv Sandberg Cake Art i Hökarängen i Stockholm. Hon är en av Nordens absolut bästa tårtkonstnärer och har bland annat vunnit Scandinavian Cake Show, Edible Artists Global Awards och Årets Tårtmästare 2016. Liv har också tävlat i Kanal 5:s ”Dessertmästarna” och varit finalist i Årets Konditor 2017. I dag är hon stolt medlem i Sthlm Culinary Team, som just nu tränar inför Culinary World Cup i Luxemburg 2018.

Jenny Berg

Jenny vågade satsa på sin dröm och gör i dag en ”norrländsk”, ekologisk och rättvis bean-to-bar-choklad på Vintage Plantations Umeå. Med sitt utomordentliga kunnande och sociala patos är hon en av Sveriges främsta chokladproducenter. Hon visar verkligen att allt är möjligt bara man har viljan.

Kajsa Nilsson

Kajsa är en skicklig och välrenommerad yrkeskvinna, känd för sitt enkla sätt att förmedla kunskap. I dag använder hon sin erfarenhet för att utbilda morgondagens stjärnor på Yrkeshögskolan i Kristianstad och har själv i år erhållit Mästarbrev i Konditori. 2016 kammade hon hem silverplatsen i Årets konditor, och har tidigare tävlat i mat-OS i ett kvinnligt kocklag.

Årets STELLA-mentor

Malin Söderström

En av Sveriges främsta kockar samt en fin förebild och mentor för unga tjejer i branschen. Malin har med sitt lugn och sitt driv under många års tid coachat tjejer i köket till att utmana sig själva och ställa upp i tävlingar. Via det nyinstiftade Malin Söderström-stipendiet skapar hon, tillsammans med Svenska Kocklandslaget, möjligheter för unga tjejer att kunna satsa på tävlingar och få framgångsrika karriärer inom restaurangbranschen.

Ulrika Karlsson

Ulrika är – och har under många år varit – en stor förebild inom dryck och service. Hon äger och driver Krakas krog på Gotland, undervisar vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan och har föreläsningar och kurser för hela Krog-Sverige. Ulrika är en kvinna som lever som hon lär – lika mån om att ge sina gäster service som att inspirera och pusha gäster och elever att alltid ge 110 procent. Allt medan hon samtidigt driver på utvecklingen mot en mer jämställd bransch.

Sindy Voon

Branschlegendar som krögare döper krogar efter. Sindy arbetar i dag som stensäker lots som varje dag höjer nya unga medarbetare i kök, matsal och bar på Griffins. Hon är en klippa som hela tiden ser helheten, som leder och inspirerar sina medarbetare och alltid lockar fram det bästa ur dem i sin närhet. Helt enkelt en stor förebild och en mentor för unga tjejer inom serviceyrket.

Årets STELLA-media

Johanna Westman

Prestigelös, smakfokuserad och superkompetent. Johanna Westman har, förutom många kokböcker, både gjort matreportage i tidningar och lagat mat i SVT:s Gokväll. Med sina barnprogram med matfokus, kurser i matlagning för barn och böcker som Grön i köket och Första kokboken har hon fått många barn och ungdomar att hitta intresset för mat och själva våga laga mat och improvisera i köket.

Anna K Sjögren

Kombinationen kunnig och rolig är oslagbar. Om man därtill lägger en insikt om att vissa ämnen måste få ta mer tid att reda ut än andra, då har man en riktigt bra journalist. Anna Sjögren lämnar bara ifrån sig genomarbetade artiklar, tester och texter vilket är anledningen till att hon till exempel har varit kostkommentator i tv-program som Historieätarna, gjort tester för Allt om Mat och skrivit texter till Vår Kokbok och andra kokböcker.

Anna och Fanny Bergenström

Skapare av tusentals lustfyllda, lättförståeliga och pålitliga recept som lagats av läsare gång på gång på gång… Alltid med en egen ton och ofta med en förbättring av grundreceptet, men utan att någonsin gå för långt och göra något krystat. Anna Bergenströms inflytande på svenska folkets matvanor är stort. Nu på senare år utgör hon och dottern Fanny ett radarpar som medverkar i böcker, tidningar, och nu senast radio, och visar att det går att vara klassisk och toppmodern på samma gång.

Årets STELLA-hederspris

Malin Söderström

Som tidig kvinnlig medlem av Svenska Kocklandslaget och som ett välkänt ansikte på tv såväl som på flertalet kokboksomslag har Malin Söderström inspirerat mängder av kockar runt om i Sverige. Malin driver i dag den välrenommerade restaurangen på Moderna Museet och är även delägare i restaurang Hjerta på Skeppsholmen.

Sara Jervfors

Sara Jervfors är kostchef i Södertälje kommun och har i över tio år utvecklat måltiden och maten i kommunen. Hennes mål är att höja andelen ekologiskt och närproducerat på tallriken, att ge unga och barn goda kostvanor samt att göra dem till medvetna konsumenter. Sara är också projektchef för MatLust, som är ett femårigt EU-projekt vars syfte är att stärka tillväxt och hållbarhet inom livsmedelsnäringen i Stockholmsregionen.

Karin Fransson

Karin Fransson har med sin unika förmåga att balansera smaker och med sin kärlek till råvaran och naturen format utvecklingen av den svenska gastronomin i decennier. Hon är ständig juryledamot i Årets Kock och har genom Karin Fransson-priset hjälpt till att utveckla och lyfta kvinnliga kockar i Sverige.

Stellagalan

Sveriges första gastronomiska gala som hedrar, prisar och hyllar kvinnor och icke-binära.
Svensk gastronomi håller världsklass. Många yrkesgrupper inom mat- och dryckesbranschen bidrar till detta. Ändå är statistiken över de yrkesskickliga, kreativa och driftiga individer som lyfts och prisas förvånande enkönad.

Svenska Kocklandslaget består – år efter år – nästan uteslutande av män. Pristagare på den årliga Restauranggalan är – år efter år – främst män; detsamma gäller Svenska Gastronomipriset. Den prestigefyllda tävlingen Årets Kock har endast en gång sedan den startade haft en kvinnlig kock som vinnare: Kristina Pettersson, 1988. Med några sällsynta undantag är finalisterna i Årets Kock – år efter år – uteslutande män. Stellagalan välter den statistiken.

Här prisas yrkesskickliga kvinnor och icke-binära av den enkla anledningen att det gör det gastronomiska Sverige smartare, skickligare, roligare och godare.

Stellagalan består av 9 kategorier, 9 jurygrupper, drygt 200 nominerade, 27 finalister och tillslut 9 vinnare den 28/1 2018 på Restaurang Gondolen.

Fler artiklar