SPiS Mat & Dryck i Kiruna

124 mil från Stockholm ligger den vackra lappländska staden Kiruna. Här har det de senaste åren hänt mycket och gastronomin blommar med lokala och närproducerade råvaror. SPiS Mat & Dryck bjuder på en smakresa genom det nordiska och samiska köket. Här en underbar soppa på egenodlad shiitakesvamp och en drink på hjortron.

Annons:

SPiS Mat & Dryck i Kiruna – En oas i det karga Lappland

I gruvstaden Kiruna, staden som i princip ligger så långt upp i landet du kan komma, bland vidsträckta landskap hittar du SPiS Mat & Dryck. I det annars lite karga och kalla landskapet bjuder de in till värmen och det goda värdskapet. På SPiS är mat och dryck i kombination A och O. De brinner för lokal- och närproducerat och erbjuder en smakresa genom det nordiska och samiska köket med dess mat och urgamla traditioner. Arbetar med de främsta leverantörerna och endast det bästa är gott nog. Önskar ni äta ren, älg, fjällripa, fjällröding eller hjortron i kreativa smakkombinationer? Då är SPiS det rätta stället. Även drycken står i centrum, den duktiga personalen tar fram fantastiska och kreativa dryckesval till maten. För att använda en internationell kliché, ”Only the sky is the limit”.
Här sätts det goda värdskapet främst och man känner sig som hemma. Alla önskemål, små som stora, är en central del som personalen arbetar hårt med att tillgodose.

I en av världens största underjordsgruvor, belägen här i Kiruna, är den huvudsakliga verksamheten att bryta järnmalm. Här, 540 meter under jord, äger restaurangen en odling av shiitakesvamp. Ett något ”udda” ställe att odla svamp på. Den är underbart god både i soppa, smörstekt eller torkad.

På tal om denna gruva så ska de flytta stora delar av staden inom en snar framtid på grund av just gruvbrytningen. Brytningen av järnmalm i över 100 år har lett till att sprickbildning under staden, vilket i sin tur leder till att det i framtiden inte kommer att vara säkert att vistas här. Sedan 2004 är det ett faktum och flytten har långsamt tagit fart.

Kiruna har sedan dess begynnelse varit en stad i rörelse och utveckling, den lär inte stanna upp på ett bra tag och det gör inte heller personalen på SPiS.

Frida Jönsson

RECEPT FRÅN SPiS

Cocktail

6 cl hjortronpuré
3 cl ljus rom
1 cl timjanlikör
3 cl citronjuice
2 cl sockerlag

Skaka alla ingredienser med is. Sila ner i ett kylt glas och toppa med Amazing hase IPA.

Soppa med Shiitakesvamp 4 port

5 dl finstrimlad Shiitakesvamp
2 morötter, i tärningar
1 palsternacka, i tärningar
1 gul lök, i tärningar
1 kvist färsk timjan
1 lagerblad
1 liter god grönsaksbuljong
1 liter vispgrädde
1 dl god sherry
salt och peppar
Fräs alla grönsaker och svamp i en gryta. Tillsätt lagerblad och timjan och häll på buljongen. Låt koka i
30 minuter och tillsätt grädden mot slutet. Avsluta med sherry, salt och peppar. Smaka av soppan.
Servera gärna med rökt renhjärta och ett gott surdegsbröd.
Sofie Törmä
 Stort tack till Tobias Duvenäs, Åse Nordlund och övrig personal

Läs mer

Fler artiklar