Sour Orange Pie

Den svenska klassikern citron- och marängpaj får här en utmanare. Här får den amerikanska bortglömda pajen Sour Orange ta plats med sitt lätt salta krispiga skal, en len fyllning med citron och apelsin toppad med söt maräng.

Annons:

Det här är ett roligt recept på en nästan bortglömd paj från sydvästra USA. Denna paj var den absolut den största innan Key Lime Pie, som nu är vanligast av alla pajer. Mjuk och len i smaken men söt som bara en amerikansk paj kan vara, lite räcker mycket men det är svårt att bara hålla sig till en bit.

Sour orange pie

Pajskal:

115 g salta kex (saltines)

40 g socker

140 g smör, rumstempererat

Fyllning:

125 g socker

23 g majsstärkelse

15 g smör, smält

3 äggulor

20 ml färskpressad apelsinjuice

20 ml färskpressad citronsaft

240 ml (2, 4 dl) varmt kranvatten

Maräng:

3 äggvitor

42 g socker

Värm ugnen till 175 grader.

Blanda salta kex, socker och smör till en finkornig deg (som ett pajskal till cheesecake). Tryck ut den i en ugnssäker pajform (20 cm i diameter) och låt stå i kylen ca 15—20 minuter. Baka i ugn ca 15—20 minuter eller tills den är gyllenbrun. Låt svalna.

Blanda socker och majsstärkelse i en kastrull och häll sakta i smöret och det varma vattnet . Vispa tills det inte finns några klumpar kvar. Vispa i äggulorna, apelsin- och citronjuice. Koka på låg värme tills det tjocknar. Doppa en sked i fyllningen, täcker den baksidan på en sked är den klar.

Vispa äggvitor med socker tills den är fast. Häll fyllningen i pajskalet. Bred marängen ovanpå så att det täcker skalet också. Baka i 160 grader varm ugn tills marängen är gyllenbrun, ca 18 minuter. Låt pajen svalna i ett par timmar innan du serverar.

Jan Lööv, Sous Chef på Omni Hotels i Frisco, Texas, USA

Twitter: @jtloov

Instagram: @jloov

Jan Löövs tidigare tips

Alla tidigare Kockens Tips

Läs mer

Fler artiklar