Sorbet på äpplen med citron och mynta

Har du äpplen kvar på trädet eller i tryggt förvar i tidningspapper? Kocken Pär Stenberg bjuder på en härlig sorbet gjord på höstens äpplen. Servera som en palettrensare efter middagen eller som en del av en dessert.

Annons:

Personligen är jag ingen gottegris, sötsaksförtärare eller dessertslukare, men en fräsch lite syrligare sorbet efter middagen går alltid ner. Speciellt denna! Perfekt då man har äpplen på gården och tröttnat på äppelkaka i hundra olika format.

Sorbet på äpplen med citron och mynta

1 gelatinblad

2 dl vatten

1,5 dl strösocker

2 msk glykos eller vit sirap

500 g äppelpuré gärna från egen skörd

2 citroner, saften

1 kruka mynta

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i minst 5 minuter. Koka upp vatten och socker, ta av från värmen och rör ner gelatinet tillsammans med glykos/sirap. Låt svalna en stund. Mixa sen sockerlag och äppelpuré med saften från citronerna samt bladen från krukan med mynta. Sila genom finmaskig sil. Ställ in i kylskåp tills blandingen är kring +4-5 grader. Kör i glassmaskin. Låt stå i frysen minst en timme innan servering.

Har du ingen glassmaskin ställer du in smeten i frysen i minst fyra timmar. Kom ihåg att ta ut och röra om tre gånger i timmen. Annars blir sorbeten isig.

Lycka till!

Pär Stenberg

Instagram: @parrastenberg
Facebook: Pär Stenberg
Företag: Chef Stenberg Mat & Dryck
Tel: 070-291 94 48

 

Läs mer


Fler artiklar