Sommarens goffigaste hallonpaj med vispad pannacotta

Per Bäckström bjuder på sommarens läckraste hallonpaj. Här görs varje komponent för sig och sedan väljer man själv hur man önskar sin paj. Sommarens alla smaker med hallon, vanilj och krispiga havresmulor.

Annons:

Sommaren är äntligen här och man börjar sitta ute och äta. Glasskiosker poppar upp överallt och uteserveringar syns på varenda gata.
Paj med glass och goda fyllningar är bland det bästa som finns. Bland mina vänner så brukar vi säga att en ”Goffa tallrik”, där man slevar upp allt man vill ha, är kalasgott. En av mina favorit ”Goffa tallrikar” är en hallonpaj där man gör komponenterna för sig och man får ta mer av det man gillar bäst, precis som det ska vara.

Sommarens goffigaste hallonpaj med vispad pannacotta

Dag 1

Hallonkompott
15 g vodka
4 g citronsyra
500 g hallonpuré eller färska hallon
75 g strösocker
30 g pressad lime juice
17 g pektin
75 g strösocker
2,5 g gelatinblad

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Lös citronsyran i vodka. Koka hallon, limejuice och halva mängden socker.
Blanda den andra mängden socker med pektin och rör ner i koket, låt koka under omrörning i 3 minuter.
Tillsätt gelatin och sist citronsyra, häll över i en liten bunke, plasta ytan och ställ i kyl till nästa dag.

Vispad vaniljpannacotta
350 g grädde
1/2 pressad citron
1 vaniljstång
57 g strösocker
1 gelatinblad

Blötlägg gelatin i kallt vatten. Dela och skrapa ur vaniljstången. Koka upp socker, vaniljstång, citron och grädde. Krama ur gelatinbladet och lägg i en skål. Sila över gräddblandningen och rör slät. Plasta ytan och ställ i kyl till nästa dag.

Havresmul
200 g mjukt smör
200 g vetemjöl
200 g havregryn
200 g strösocker

Blanda ihop alla ingredienser till en smulig deg och grädda gyllenbrunt i 200 grader.

Montering Dag 2
Vispa upp pannacottan till krämig konsistens. Värm smulorna snabbt i ugnen på 200 grader.
Lägg upp allt i olika skålar eller servera som på bilden med färska hallon och örter.

Goffa!

Per Bäckström, CEO Modern Pastry Stockholm AB

Instagram: @pastrychef

Mail: perbackstrom.mps1@gmail.com

Läs alla tidigare Kockens tips

Läs mer om Per Bäckström

Läs mer

Fler artiklar från Karoline Nordefors