Smakrik och lättlagad 3-rätters för liten peng

Efter alla helger kommer nu trettondagen, den allra äldsta kristna högtiden som firar att österländska stjärntydare hittade vägen till Jesus i Betlehem. De kom för att hylla Jesus med guld, rökelse och myrra. Oavsett om du är kristen eller ej kan en god lättlagad måltid tillsammans med vänner eller familj vara trevligt.

Annons:

Mat behöver varken vara komplicerat eller dyrt. Titta vad du har i kyl, frys och skafferi innan du skriver din inköpslista. Eller planera en egen meny utifrån vad som finns. Här kommer några tips på en enkel men smakrik meny, hoppas det smakar!

Förrätt

Smördegssnittar med päron, blåmögelost och hasselnötter 12 bitar

2 plattor fryst smördeg, tinad

100 g blåmögelost, smulad

1 päron, tunt skivat

1 ägg, uppvispat

4 msk rostade nötter eller frön, hackade

flytande honung

ev färsk timjan, hackad

salt

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg smördegsplattorna på ett bakplåtspapper på en plåt. Pensla kanterna på smördegen med uppvispat ägg. Fördela osten jämt över smördegsplattorna och lägg ut den så att kanterna på smördegsplattan är fria. Lägg några skivor päron på osten. Grädda i ugnen i 10 minuter eller tills de är fluffiga och gyllene. Ta ut dem och strö över hackade nötter, ringla över honung, strö eventuellt över timjan och salt. Skär i bitar. Ät direkt!

Varmrätt

Persiljerotssoppa med hasselnötspesto 8 port

350 g persiljerot alternativt palsternacka eller rotselleri, skalad och skuren i bitar

200 g mjölig potatis, skalad och skuren i bitar

1 purjolök, skivad och väl sköljd

2 vitlöksklyftor, hackad

1 l grönsaksbuljong

1 tsk torkad timjan

1 ½ dl hackad bladpersilja

1 dl crème fraiche eller grädde

2 msk citronsaft

(ev. ½ dl riven parmesan)

salt och peppar

Skiva purjon och hacka vitlöken. Stek i en kastrull i rapsolja på medelvärme. Skala och skär persiljerot och potatis i mindre bitar. Lägg i kastrullen och häll över grönsaksbuljong och smula ner timjan. Låt koka tills rotfrukterna mjuknar ca 20 min. Lägg i bladpersiljan och mixa soppan slät med en stavmixer. Rör ner crème fraiche/grädde, citronsaft och ev. parmesan. Späd med mer buljong om soppan är för tjock. Smaka av med salt och peppar. Överbliven soppa går utmärkt att frysa in.

Hasselnötspesto

1 dl färsk spenat

1 dl bladpersilja

½ dl hackade hasselnötter alternativt rostade solrosfrön

½ dl riven parmesan

1 hackad vitlöksklyfta

1 dl oliv- eller rapsolja

Mixa allt i matberedare eller med stavmixer och smaka av med salt.

Dessert

Veganska pannkakor med apelsinsås och bär ca 12 st (vanliga pannkakor går också bra)

1 dl kikärtsspad (från 1 tetra eller burk 400 g)

4 dl vetemjöl

1 dl kikärtsmjöl eller vetemjöl (kikärtsmjölet höjer proteininnehållet)

8 dl växtbaserad mjölk

1 tsk salt

mjölkfritt smör att steka i

Blanda mjölerna och salt. Häll i kikärtsspadet. Tillsätt 2 dl havremjölk och vispa slätt. Tillsätt resten av havremjölken i omgångar och vipa till en slät smet. Låt smeten vila 30 minuter i rumsvärme om du har tid, annars stek direkt. Stek tunna pannkakor i smör. Vik dem i trekanter.

Apelsinsås:

2 apelsiner

2 msk smör

¾ dl strösocker

bär

Riv skalet av 1 apelsin och pressa saften ur båda. Häll det i en kastrull och rör i smör och socker. Låt sjuda 3 min. Häll såsen över de varma pannkakorna och lägg på valfria bär.

Läs mer

Fler artiklar