Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Sex enkla cocktails med whisky
Skriven av Karoline Nordefors

Sex enkla cocktails med whisky

Nu kommer den mörka årstiden och med den mörka spritsorter. Sex starka barprofiler har blandat fantastiska cocktails med just whisky. Prova något nytt med dessa enkla recept som endast rörs med is.

Vem blandar Sveriges bästa drink med Glenmorangies single malt whisky?

Hundratals bartenders har deltagit i The North, The Cooper & Men of Tains-utbildning. Sex av dem utsågs till Men of Tain-ambassadörer, som under workshops fått lära sig allt om Glenmorangies historia, traditioner och ritualer av den kända barprofilen Robert Radovic. Tävlingens final var en kombination av vernissage och presentation av samtliga cocktails, där Men of Tain kreativa arbete bedömdes av en professionell jury utifrån kriterierna utförande, utseende, smak och kreativitet.

Patrik Jdeidani, Bar Manager på Österlånggatan 17 i Stockholm, vann med sin whiskycocktail The Glentlemen med motivering ”Med ett enastående engagemang för sitt hantverk har Patrik Jdeidani inte bara visat på kreativitet i skapandet av sin cocktail, utan också absolut lojalitet till varumärket. Genom drinken och konstverket i kombination har han visat sin egen tolkning av den klassiska drycken, trogen själva essensen av Glenmorangie single malt whisky. Under hela processen har Patrik varit en sann ambassadör för Glenmorangie, visar stor kunskap och passion i sitt arbete. Som favorit både hos domarna och allmänheten, som röstat online, är Patrik den självklara vinnaren av priset.”

Patrik Jdeidani, Bar Manager på Österlånggatan 17, Gamla Stan, Stockholm

– Vinnare i The North, The Cooper & the Men of Tain 2016

”The Glentleman”

30 ml Glenmorangie 10

15 ml Taylor’s vintage port 2009

10 ml Lingonsyrup

2 stänk Angostura

Charlotte Halsius, Bartender på Tweed, Stockholm

”Lind”

50 ml Glenmorangie Nectar d’Or

20 ml Sauterne

5 ml honung

2,5 ml Xocolatl Mole Bitters

citronzest

Kristoffer Vestin, Bar manager på Rose, Fou och Hallwylska, Stockholm

”Club vs Cocktail”

Vit råsockerbit dränkt i orange bitter

20 ml tonic

Krossa, rör till tonic syrup*

45 ml Glenmorangie 10

15 ml Galliano

2 stora bitar grapezest

* Koka råsocker dränkt i orange bitter och tonic, låt sjuda cirka 15 minuter. Låt svalna och sila genom en silduk. Förvara svalt. Beräkna ungefär 1 msk syrup till 20 ml sodavatten för en lagom bitter tonic.

Fredrik Wallin, Bar Manager på Nytorget 6, Stockholm

”Lille Glen”

35 ml Glenmorangie 10

10 ml Lillet blanc

7,5 ml Drambuie

2 stänk Orange bitters

2-3 spray Quinta Ruban

citronzest

Måns Borg, Bar Manager på Gold Bar Nobis Hotel, Stockholm

”Red Rob”

50 ml Glenmorangie 10

10 ml Maraschino

20 ml Dubonnet

4 stänk Angostura

Danny Gibbons, Bartender på Österlånggatan 17, Gamla Stan Stockholm

”High thyme”

40 ml timjaninfuserad Glenmorangie 10

10 ml rabarberlikör

10 ml Aperol

5 ml honung

5 ml citronsyra

citronzest

1 kvist timjan

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer