- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Salt marängglass
Salt marängglass
Salt marängglass
För en vecka sedan kom Tomas Diederichsen, Årets Kock 2011 och Klas Lindberg Årets Kock 2012, tillbaka till Sverige efter en vecka av intryck och inspiration i det gastronomiska Tokyo. Varje vinnare av tävlingen Årets Kock får göra en inspirationsresa till ett gastronomiskt land. Tomas och Klas valde att göra en gemensam resa till Tokyo och har under en knapp vecka upplevt det allra senaste som Tokyo har att erbjuda av sin unika gastronomi. Här bjuder de på en fantastiskt god glass inspirerad från den 3-stjärniga restaurangen Quintessance. En anekdot från restaurangbesöket var att kyparen beskrev att glassen var toppad med vaporized seawater. Låter väldigt tjusigt men det är ju bara havssalt.
Salt marängglass 10 port
440 g äggula
350 g socker
1 l grädde
1 l mjölk
3 gelatinblad, blötlagda
1 tsk salt
200 g maränger
2 msk havssalt, till servering
Vispa äggula och socker riktigt fluffigt. Koka upp grädde och mjölk, slå mjölken över äggvispet. Blanda och sjud till 82 grader. Rör ner gelatinet, salt och maränger. Låt stå och dra i 3 timmar. Mixa snabbt med stavmixer och sila krämen. Kör i glassmaskin till fast konsistens. Servera vackra ägg och toppa med lite havssalt.
(Recept: Klas Lindberg)
