Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Saffransdeg för lussekatter och lussebullar
Skriven av Karoline Nordefors

Saffransdeg för lussekatter och lussebullar

Nu är saffranets tid här och Per Bäckström bjuder på sitt bästa recept på saffransdeg. Baka lussekatter, lussebullar, längder eller annat gott till advent, lucia och julafton.

Lusse Lelle, Lusse Lelle. Elva nätter före jul.

Kan man annat än älska lussekatter eller saffransdeg i alla dess former. Jag träffade en italiensk kock för många år sedan som var mästare i sin hemstad och stolt som få. Han visade sin hemliga låda med ett kuvert som ingen fick röra. Han öppnade kuvertet och däri låg saffran som var otroligt dyrt och svårt att få tag på. Vi gick då till frysen och jag tog fram en 5 kg hink med saffranskok, han rodnade lätt och sen skrattade vi och drack en espresso. Han visste inte att vi bakade så mycket med saffran vilket blev en rolig historia. Här kommer mitt bästa lussedegs recept.

Saffransdeg för lussekatter, lussebullar och annat gott

500 g mjölk

ca 1100 g vetemjöl

3 påsar saffran

70 g jäst

250 g socker

250 g normalsaltat smör

8 g salt

1 ägg

Blanda alla ingredienser till en smidig deg och låt jäsa till dubbel storlek. Dela i lagom stora bitar och rulla ut dem lite och låt vila 5-10 minuter så spänningen släpper. Rulla ut och forma till lussekatter. Stoppa i 2 russin i varje ände. Låt jäsa under bakduk. Vispa ihop 1 ägg med 1 msk vatten. OBS! Pensla med ägg efter gräddning,ej innan. Grädda i 200-210 grader. Pensla lussekatterna direkt efter gräddning med äggvispet.

Lycka till och en riktigt god jul!

Per Bäckström, Vd Modern Pastry Stockholm AB och konsult, Stockholm

Instagram: @pastrychef

Mail: perbackstrom.mps1@gmail.com

Läs alla tidigare Kockens tips

Läs mer om Per Bäckström

 

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer