Svenska flaggan
Premiär för Spriteriets första likörer - DinVinguide
Skriven av Karoline Nordefors

Premiär för Spriteriets första likörer

Charlotta Berggren har öppnat Spriteriet och två likörer är först ut på marknaden - fläder och älgört. Likörer som fått en fantastisk respons i branschen. Läs om hennes satsning i Stockholm!

”Det var tur att jag inte visste hur mycket jobb det skulle bli”

Spriteriet är en startup i dryckesbranschen och som drivs av den före detta bartendern Charlotta Berggren. Efter över ett år av utveckling, experimenterade och tillverkning är två likörer först ut på marknaden: Fläder och älgört. Halva produktionen sålde slut snabbt — innan den ens var klar.

Bild från DinvinguideBild från Dinvinguide

Vad är Spriteriet?

– Med Spriteriet vill jag utveckla svensk dryckeskultur genom att lyfta fram skandinaviska och säsongsbetonade smaker och produkter. Jag tyckte inte jag hittade något sådant på marknaden och försökte få andra att göra det. Till slut bestämde jag mig för att göra det själv.

Hur har de första likörerna tagits emot?

– Fläderlikören tycker someliererna om. Det är en klassiker, som är lätt att ta till sig. Flädern är plockad vilt på Västkusten och runt Stockholm och jag har valt att behålla en del pollen i likören – det ger mycket smak. Den innehåller inga tillsatser, så med tiden utvecklas nya, mognare smaker. Älgörten är plockad runt Stockholm. Den går hem hos bartenders som är mer vana vid medicinala smaker, som är roliga att blanda med. Jag använder både blommor och blad för att få med lite grönt och trä i karaktären. Och så fick jag ta upp alkoholen lite för att hitta balansen. Älgörten utvecklas också i flaskan. Den blir mörkare, mer koncentrerad och kraftigare i smaken med tiden.

Bild från Dinvinguide

Hur kom det sig att du började med just likörer?

– Jag är nördigt intresserad av likörer. I Sverige har vi alltid gillat likör — vi tycker ju om sött. Och jag har det med mig hemifrån, eftersom mamma brukade göra sin egen. Jag vill göra naturliga likörer utan tillsatser. Bra sprit i grunden och svenska örter och kryddor. Produkterna ska kunna utvecklas i flaskan, vilket är ganska ovanligt, De enda jag känner till som gör lagrad likör är Chartreuse. Om det går skulle jag vilja kunna erbjuda årgångar framöver, men det är dyrt att lagra sprit.

Vad blir det härnäst?

– Just nu skördar vi slånbär för fullt till en slånbärslikör. Jag vill också göra en svensk vermouth — på svenska kryddor och gärna svenskt vin om det går. Förhoppningsvis är den på gång i vinter. Jag experimenterar nu med kryddor jag plockat själv – ros, svartvinbär, diverse obskyra örter, rötter och annat spännande. Jag har också funderat på att göra en bitter. Lite åt det örtigare hållet – som Fernet, fast bittrare och med mindre socker.

Vad skulle du ge för råd till någon som också funderar på att bli spritfabrikör?

– Jag tror det är bra att man bara kör på och inte funderar så mycket. Hade jag i förväg vetat hur krångligt det skulle vara och hur mycket jobb det skulle bli hade det aldrig blivit något. Det annorlunda med spritbranschen är att det inte finns någon riktig utbildning. Man måste börja nörda och själv lära sig allt om det man vill göra. Sedan kommer resten ”gratis”. Do and learn — det finns inget annat. Jag har ett General Certification in Distilling från Skottland, så jag har koll på det kemiska och matematiska. Men den utbildningen är ju främst inriktad på att göra whisky. Resten får man lära sig själv och av andra. Jag har fått mycket hjälp och råd från bland andra Långviks Krydderi och Stockholms Bränneri.

Vad har varit det svåraste?

– Att hitta en lokal! Det hade jag kanske inte räknat med. Tillverkningen och lagerhållning ställer ju ganska speciella krav på en lokal. Just nu har jag en liten vrå i en lagerlokal i Flemingsberg. Men att vara ensam kan också vara svårt. Jag är perfektionist. Men när man står där för sig själv och smakar och labbar kan man ibland börja tvivla på sig själv. Då gäller det att fortsätta vara envis.

Följ Spriteriet på @spriteriet och spriteriet.se

Bild från Dinvinguide

 

 

 

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer