Svenska flaggan
Mjölksyrad ramslök och andra tips! - DinVinguide
Skriven av Karoline Nordefors

Mjölksyrad ramslök och andra tips!

Vårens primörer är här och Tobias Andersson har i den här artikeln fokuserat på en av de grönaste, ramslöken. Han tipsar om olika sätt att ta tillvara på denna juvel bland lökväxterna. Leta efter den där kalkhaltig, fuktig och myllrik mark finns.

Äntligen har ramslöken kommit igång och växer så det knakar. Passa på att plocka innan säsongen är slut, för den är kort. Ett bra sätt att förlänga och bevara ramslökens säsong är att ta vara på dem på olika sätt. Denna gång blir det några olika tips på sätt att ta vara på ramslök inför året. Ramslök har många användningsområden och går att använda till det mesta. Ni kan bland annat torka ramslökblad och använda som smaksättning i såser, röror med mera. Testa att mixa ett pulver av den torkade ramslöken så tar den även mindre plats, perfekt för att sedan smaksätta vinägretter och tex majonnäser med. Gör en ramslöksvinäger. Det ni behöver är endast väl sköljda ramslöksblad, glasburk med gummiring och bygellås, en god vinäger tex. Äppelcidervinäger från Kung Markatta. Lägg i en bunt ramslök i glasburken, täck med vinäger. Låt dra minst ett par dagar innan första användning. Sila bort ramslöken när vinägern inte längre täcker alla bladen. Bladen kan även dem användas och behöver inte slängas. Testa en ramslökshollandaise alternativt en bearnaise, perfekt till försommarens sparris och grillsäsongen.

Frys in ramslöksblad som spenat. Blanchera hastigt och frys in ramslök. Bara att frysa in lämpliga storleksförpackningar och sedan ta ut dem när du vill använda dem som smaksättningar, dock försvinner en del av smaken när den har varit fryst och blir aningen mildare så mer ramslök behövs.

Men bäst av allt är enligt mig att göra mjölksyrad ramslök. Det blir ett riktigt härligt tryck av ramslök och ett enda blad räcker långt. Hållbarheten är vid korrekt behandling minst 6 månader i kyl. Nedan följer ett recept som är inspirerat av Jenny Neikells bok Fermentera mat med jäst, mögel och bakterier. Ett recept jag kom över förra året och har använt sedan dess, de senaste veckorna har det använts extra flitigt.

Mjölksyrad ramslök

En glasburk med gummiring och bygellås, diskad och torr

150 g nyplockad ramslök, sköljd och avrunnen

400 g kallt vatten

10 g jodfritt salt (ej grovt)

Blanda vatten och salt. Lös upp. Lägg ner ramslöksbladen och vänd runt dem och lägg sedan över i glasburken. Pressa inte ner dem för hårt. Täck med saltvattnet så det täcker. (Obs! Om vattnet inte täcker bladen så använd er av ”påstricket”. Ta en fryspåse och lägg på toppen av burken fyll med vatten så det precis går att knyta ihop påsen och stäng locket. All ramslök bör vara under vätskan) Ställ burken i rumstemperatur, 18-20 grader, i 14 dagar. Tänk på att placera glasburken på en tallrik eller liknande för det kommer förmodligen att sippra ur vätska under processen. Efter 14 dagar ställer du den i kylen, minst 3 veckor, gärna längre innan ni njuter av den mjölksyrade ramslöken.

Ta vara på primörerna och förläng säsongen!

Lycka till.

Bild från Dinvinguide

Tobias Andersson – Krögare och kökschef Edsbacka Bistro i Strängnäs

Instagram: @matifokus

Twitter: @Tobban_  och @edsbackabistro

Facebook: Edsbacka Bistro

Mail: tobias@matifokus.se alternativt strangnas@edsbackabistro.se

Web: www.edsbackabistro.se 

Web: www.matifokus.se

Läs alla tidigare artiklar i Kockens Tips

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer