- Karoline Nordefors
Mexicansk mole med tre sorters chili
Mexicansk mole med tre sorters chili
Jan Lööv är vår kock i USA. Här bjuder han på en makalöst smakrik mole. En sås med olika sorters chili, kryddor och mörk choklad.
Det här en riktig autentisk maträtt från Mexico, nämligen en sås som kallas mole. Såsen kan användas till olika sorters grytor, röror och tillbehör. Den innehåller många ingredienser men resultatet är en otrolig smakbomb. Den går att göra stark om man vill, själv så tycker jag att den blir bättre utan den intensiva hettan som en del chilifrukter har. Mole görs olika beroende på vilken delstat i Mexico den kommer ifrån. De flesta recepten har gått från generation till generation utan att ändras så mycket. Den gemensamma nämnaren är ofta att de innehåller minst tre olika torkade chilis. Resultatet är spektakulärt och värt timmarna den tar att göra.
Mexicansk mole med tre sorters chili
8 torkade chipotle chili (torkad rökt jalapeño)
8 torkade ancho chilil (torkad poblanochili)
8 torkade cascabel chili (kallas även bollchilli)
6 klyftor vitlök
1 liten gul lök
6 hela tomater
1 hel baguette skuren i små bitar och rostad
6 friterade majstortillas
1 msk torkad timjan
1/2 msk kummin
1 tsk oregano
8 hela kryddpeppar
4 stjärnanis
1 abuelita, fint riven (mexikansk choklad) mörk choklad går att använda, ca 120g
2 liter kycklingbuljong
Lägg alla torkade chili på en plåt och sätt in i en varm ugn (200 grader) i ett par minuter utan att bränna. Detta gör att chilismaken framkommer mer tydligt. Ta ut plåten och ta bort toppen på alla chilis. Riv dem på mitten och ta bort de flesta fröna som finns i dem. Skär tomaterna på mitten och lägg på en plåt, salta och peppra. Skär lök i mindre bitar och lägg dem på samma plåt som tomater och rosta dem i ugnen tills de har en mörk men inte bränd färg. Lägg rostade tomater, lök och vitlök i en kastrull samt lägg i alla chilifrukter. Tillsätt alla kryddor samt kycklingbuljong. Koka sakta i ett par timmar, om det behövs så tillsätt mer buljong. Efter två timmar, lägg i majstortillas och baguette. Sjud igen ett par minuter. Lägg i den riven chokladen och mixa i en höghastighetsmixer. Kan behöva mixas i omgångar. Detta är såsen. Om du har grillad kyckling så lägg en eller två matskedar på varje kyckling. Servera med tortillachips, avokado och färsk koriander.
Jan Lööv, Sous Chef på Omni Hotels i Frisco, Texas, USA
Twitter: @jtloov
Instagram: @jloov
Karoline Nordefors
Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat
Läs mer om KarolineLäs mer
Kockens tips från Jan Lööv – Rökt jalapeño relish – perfekt tillbehör till hamburgare
Karoline Nordefors
Tequila och Mezcal med Björn Kjellberg – Från Vino de Mezcal till Mezcal i Oaxaca Mexico
Karoline Nordefors
Tequila och Mezcal med Björn Kjellberg – Från Vino de Mezcal till Tequila
Karoline Nordefors