Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Med nyfikenheten som guide
Skriven av Karoline Nordefors

Med nyfikenheten som guide

Jag träffade Anders Sandberg i London, min bild av en bartender förändrades. Nu skriver han sin första artikel här i serien "I baren". Läs om en bartenders nyfikenhet kring doft och smak.

Med nyfikenheten som guide
Varje dryck har sin optimala kontext eller miljö. Jag dricker gärna mitt glas pang på en skön burrig italiensk kvarterskrog med Riccardo Cocciante i högtalarna, än på en bårhusupplyst food court med tuggummi-techno. Jag dricker gärna min Manhattan på någon av Stockholms mysiga cocktailbarer än på stimmiga nattklubbar med krampelectro – det smakar bättre då. Och ja, järn smakar alltid bra, men kanske är de godast i New Orleans, på någon dive bar mitt i natten när man precis slängt en quarter i jukeboxen.
Det ena behöver inte utesluta det andra dock. Subjektiviteten rules, man ska dricka det man vill och det man tycker är gott. Behovet att kategorisera, dela in och tycka som alla andra är för mig mer och mer ointressant. Den gränsen har man passerat för länge sedan. Ibland känner jag mig mätt på vad som har med dittan och dattan att göra med drinkar och cocktails, att jag pekar mig åt ett annat håll. Som vanligt i dessa ögonblick upptäcker man såklart något nytt och helt fantastiskt runt det hörnet, som självklart har med bar, drink, cocktails och ingredienser att göra. And so it goes.
Som bartender och nörd har man förstått att den egentliga makten och den som är den ultimata domaren över drinkar är gästen. Även bartendern eller kompisen kan vara gästen. Det hela kan nästan beskrivas organiskt – utan gästen ingen beställning, utan beställning ingen drink. Utan gästens eller bartenderns nyfikenhet och äventyrslust, ingen utveckling i drinken. Allt sker i symbios. Det går även att vända på ordningen, nyfikenheten finns där i mitten. Det ena finns inte utan det andra. Ingen bartender utan gäst. Ingen utveckling utan nyfikenhet.
Utveckling kan ske genom att smaka på allt, resa, våga upptäcka nya smaker och framförallt testa otippade kombinationer. Att släppa tyglarna och föreställa sig smaker. Nu pratar jag inte om att plocka ciggfimpar i Högdalen och blanda med Koskenkorva, även om tanken får mig att le lite. Det kan handla om att komma ihåg en speciell smak och försöka återskapa den efter minne. Detsamma kan gälla doft, målsättningen blir att återskapa den i smak. Om vi pratar parfym, så finns det en hel värld däri, nästan jämförbar med olika typer av kök och matlagning från olika delar av världen. ’Floral , Oriental, Woody, Fresh’ och typ tusen underkategorier under varje element. Oj, saltade lite extra där..
Vad som kan bli spännande och intressant är när man till exempel börjar tänka på doft på samma sätt när man skapar drinkar, många gränser suddas ut och man är inte längre begränsad till flaskorna som finns på hyllan i baren. Nyfikenheten driver mig till saluhallarna i stan, marknaderna i orten eller skogsstråken i Bandhagen där jag bor. Arbetsskadad och ibland besatt letar man efter hur man utvinner smak på bästa sätt ur björkbark, tallbarr, enris, löv eller varför inte sten? Hur får man in det i en drink? Hur gör jag nu när det är vinter och svinkallt ute, nyfikenheten driver mig vidare.
Den moderna bartendern har sedan länge smugit in i kökets torrförråd och ’lånat’ grejer till udda smaker i udda cocktails. Nu har samma bartender lämnat torrförrådet och börjat scouta ingredienser i Skärholmens Centrum istället, eller i närliggande grönområden. Fantastiskt säger jag, att man låter sig förälskas i en viss krydda, ört, träslag eller blomma och börjar utforska.
Lika mycket som jag älskar klassiker älskar jag när gränser suddas ut och tar form i konstiga cocktails. Var sak har sin optimala kontext och miljö. Subjektiviteten rules, drick vad du vill och glöm inte slänga quartern i jukeboxen.
Bild från DinVinGuide

Anders Sandberg, Bar Manager, Pharmarium/Ebenist

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer