Mat i säsong – Kapris på svarta vinbärskart och maskrossallad

Fredrik Kämpenberg tänker på mat i säsong. Han ger ovärdeliga tips om nässlor, kirskål, omogna bär och maskrosor. Ta tillvara på det gröna skafferiet och bjud på något utöver det vanliga. Recept på kapris gjorda på svarta vinbärskart och en härlig maskrossallad med tofu.

Annons:

Mat i säsong

Det finns så mycket skoj att experimentera med när det kommer till allt som växer och mognar i naturen och trädgården nu. Härom veckan plockade jag och mina barn brännässlor och gjorde en grymt god paj. Förutom brännässlor (2 liter oförvälld!), så hade jag i massa stekt lök, stekta trattisar från i höstas och lite annat gott – knappt nån stuvning alls, bara precis så att det band ihop – det fanns inte plats i skalet helt enkelt!

Senare i sommar, när brännässlan blommat, kan man repa de små blommorna och göra pesto på. De lite grövre bladen, som kommer ju längre sommaren går, är goda att fritera.

Kirskål kan man plocka överallt nästan och det blir riktigt grymt i sallader, röror och annat – varför inte en paj eller soppa?

Börja plocka bären på dina bärbuskar redan innan de mognat och använd på nytt sätt. Massor man kan göra helt enkelt, så här kommer två små recept.

Kapris på svarta vinbärskart

Nej, bären är inte mogna än, men om bara någon vecka är de nog ändå för mogna för att göra kapris på. Kapris är egentligen en egen växt, så det är väl inte helt korrekt att kalla detta för kapris – men det beskriver ganska väl slutresultatet. Dessutom blir det en svensk och till och med lokalproducerad variant. Det går bra att göra detta med omogna fläderbär också, säkert med krusbär och annat med – testa, vettja!

3 dl omogna, gröna svarta vinbär, utan stjälk

1,5 -2 dl grovsalt, utan jod (så att det täcker)

en god vinäger, tex äppelcider – så att det täcker bären

eventuellt färsk timjan och lagerblad

Skölj och rensa bären, varva dem i en glasburk med grovsalt. Låt detta stå i 5-7 dagar, i rumstemperatur. Här kan du avsluta receptet, om du vill, speciellt om du lägger ned timjan och lagerblad redan från början – då får du helt enkelt salt ”kapris”.

Men vill du lägga in bären i vinäger, så plockar du ur dem ur saltet och slår av det mesta, (saltet kan du spara och torka igen – då får det en ny spännande smak att krydda tex den bakade rotsellerin med). Sedan slänger du ned timjan och lagerblad i glasburken med bären och täcker med vinäger – om en vecka är de klara!

Maskrossallad med rökt tofu

1 gul lök

2-3 msk rapsolja

100 g rökt tofu

1 msk citronsaft

2 tsk agavesirap

1 näve späda maskrosblad

peppar och salt

Skölj bladen noga och låt dem rinna av i ett durkslag, eller slunga dem i en salladsslunga om du har en sån. Skala och strimla löken längs med fibrerna i tunna strimlor. Svetta dem med rapsolja i en medelvarm panna, tills de mjuknat utan att ta färg. Ta upp löken och lägg i en skål.

Tärna tofun och stek i het panna tills det är krispigt och fåt bra med färg. Dra av pannan från värmen och rör i citronsaft, agavesirap och 1 msk olja. Blanda runt maskrosbladen i detta precis innan det är dags att äta. Salta och peppra.

Servera på eller till ett nybakat flatbread med t ex växtbaserad béchamelsås och färska, svenska tomater på!

Fredrik Kämpenberg – frilansande kock

Mail: kfkampenberg@hotmail.com

Instagram: @fkampenberg

Sajt: vaxtbaseradvardag.wordpress.com

Kämpenberg Creative Kitchen AB

Tävlingsledare Matverk Närke

Läs mer

Fler artiklar