Legenden om 1934 Don the Beachcomber Zombie

Annons:

Tidigare pratade vi om Trader Vic och hans drink, Mai Tai. Vi pratade även kort om tiki-erans gudfader, Don the Beachcomber. Det är om honom och en av hans orginaldrinkar vi ska ta upp idag – vad passar bättre nu när vi har lämnat halloween bakom oss om inte drinken Zombie.

Vi beger oss åter till Hollywood under början av 30-talet, en affärsman kliver in på Don the Beachomber och ber Don att ge honom något som kan hjälpa honom med hans baksmälla och att ta sig igenom sin affärsresa. Don skakar ihop en drink som mannen dricker och ger sig iväg. Affärsmannen kommer tillbaka flera dagar senare och undrar vad för svart magi Don använt för att skapa drinken, han hade nämligen känt sig som en zombie under hela resan.

Det är en av historierna om hur drinken fick sitt namn och det är inte så konstigt att mannen hade känt sig som en zombie om man tittar på ingredienserna för drinken. Precis som med många andra drinkar som Don skapat så var hans konkurrenter ute efter att kopiera Zombien, vilket var anledningen till att många av hans recept var kodade. Det hindrade inte dem från att försöka ändå och en författare skrev i sin cocktailbok “tjugo restauranger kommer servera arton till tjugo varianter av denna drink, fyllda med alkohol och utan smak”. Vissa av försöken kom faktiskt rätt nära smakprofilen på drinken, några få skapade en helt ny smakfull drink men de flesta misslyckades totalt. Drinken hade blivit så populär att den serverades på världsutställningen i New York 1939, även om detta inte var orginaldrinken. Zombien hade klättrat upp till toppen av tikidrinkar under hela 30-talet och det fanns t.o.m färdiga Zombie på flaska i början av 40-talet, men 1944 och senare kom den att tappa kronan till Trader Vics Mai Tai.

Orginalreceptet på Zombie

Don´s orginalrecept, som först hette Zombie Punch, var en lång lista av kodade och okodade ingredienser. Ingredienser som Don’s Mix, Swizzle och Don’s Dashes#2 gjorde det omöjligt för hans bartenders och än mindre för hans konkurrenter att exakt återskapa drinken. Det var inte förrän 2005 som Jeff “Beachbum” Berry fick ett gammalt recepthäfte från dottern till en av Dons mest betrodda bartenders, Dick Santiago. Först då kunde Zombien och flera andra av Don´s drinkar avkodas.

Don’s Mix var kod för en mix av 2 delar vit grapefruktjuice och 1 del Don’s Spices #4, som i sin tur var kod för kanelsyrup. Swizzle var kod för falernum, en syrup med smak av kryddnejlikor, mandel, lime och ingefära. Don’s Dashes#2 var kod för Herbsaint, ett absint-substitut från New Orleans. En av de okodade ingredienserna, den som gett Zombien dess rykte och begränsning till endast 2 per gäst, är en så kallad 151 rom. 151 syftar på den amerikanska mätskalan för alkohol, 151 är 151 proof och betyder att rommen är 75,5% alkoholvolym. 151 rom är svårt att få tag på här i Sverige, en rekommendation är Plantation O.F.T.D. som ligger på 69% men även den kan vara svår att få tag på. För den förenklade versionen av Jeff “Beachbum” Berry så går det lika bra att öka din valda rom med 15 ml. Kanelsyrup går bra att göra hemma, koka sockerlagen med kanelstänger och lägg några extra i flaskan du tänker förvara den i. Cask&Company säljer även kanelsyrup på enliters flaskor.

1934 Don the Beachcomber Zombie

20 ml färskpressad limejuice

15 ml Don’s mix (vit grapefruktjuice:kanelsyrup i 2:1 ratio)

15 ml falernum

45 ml lagrad rom från Puerto Rico (t.ex Bacardi 4 eller Bacardi 8)

45 ml lagrad rom från Jamaica (t.ex Appleton Estate Signature eller Rare Blend)

30 ml 151-proof rom från Guyana

1 dash Angostura Bitters

6 droppar Herbsaint (går bra att byta ut till Pernod eller absint)

5 ml grenadine

Häll alla ingredienser i en blender med krossad is och mixa på högsta hastighet i 5 sekunder. Häll i ett highballglas eller en tikimugg, fyll på med is och garnera med en myntakvist.

2007 Jeff “Beachbum” Berry Zombie

20 ml färskpressad limejuice

30 ml vit grapefruktjuice

15 ml kanelsyrup

15 ml 151-proof rom från Puerto Rico

30 ml lagrad rom från Jamaica

Häll alla ingredienser i en cocktailshaker och skaka med iskuber. Häll upp, utan att sila av, i ett highballglas eller tikimugg. Fyll på med is och garnera med en myntakvist.

Fredrik Granlöf, bartender

Mail: fredrik.granlof@gmail.com

Instagram: @theinhousebartender

Läs mer

Fler artiklar