- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Lakritskräm med vit chokladmousse
Lakritskräm med vit chokladmousse
Lakritskräm med vit chokladmousse
En krämig lakritskräm bottnar glaset som sedan toppats med en söt vit chokladmousse. Jag gjorde en enkel mousse som ska stå över natten i kylskåp. Krämen kan också göras kvällen före, vid servering vispas bara moussen upp och spritsas i glaset. Desserten är mäktig och det behövs inte mycket för att stilla sötsuget. Serverade knapriga lakritskakor till för att ge desserten lite crunch.
Lakritskräm med vit chokladmousse 12 port
Vit chokladmousse:
400 g vispgrädde
400 g vit choklad, hackad
Lakritskräm:
125 g mjölk
100 g + 100 g strösocker
18 g lakritspulver (finns i specialbutiker och på nätet)
225 g ägg
3 1/2 g gelatin, blötlagt i kallt vatten
150 g smör
Mousse: Värm grädden i en kastrull och häll över den hackade chokladen. Rör till en slät smet. Ställ kallt i kylskåp över natten.
Lakritskräm: Koka upp mjölk och 100 g socker. Vispa ihop lakritspulver, 100 g socker och ägg. Häll den varma mjölken över äggblandningen och häll sedan tillbaka allt i kastrullen och värm till 85 grader. Vispa ner gelatinet och smöret. Mixa ev om krämen känns grynig. Fördela lakritskrämen i 12 glas eller dessertskålar.
Montering:
Vispa den kalla gräddchokladen fluffig med elvisp. Spritsa moussen över lakritskrämen.
