Tillsammans med branschorganisationen Svensk Fågel och Ubbe Kvarnefält (Sons of Fries), mannen bakom receptet, lagade jag den här smakrika kycklingrätten. Den serveras med kokt ägg, nudlar och ett underbart jordnötsströssel, en mättande och mycket god maträtt med smak av julens värmande kryddor.
Kycklinggryta med julens kryddor, nudlar och jordnötsströssel ca 5 portioner
Ingredienser:
1 1/2 tsk kardemummakärnor
1 tsk korianderfrön
8 kryddnejlikor
1 kanelstång
10 svartpepparkorn
ca 800 g kycklinglårfilé, skinnfria, strimlade
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 dl kycklingbuljong
1 liten bit ingefära, skalad och fint strimlad
1 citron, rivet skal och saft
1/2 apelsin, rivet skal och saft
1 burk kokosmjölk1/2 tsk gurkmeja
rapsolja till stekning
salt och peppar
palmsocker (eller vanligt socker)
Tillbehör:
3 ägg
ca 300 g äggnudlar
Jordnötsströssel:
½ påse jordnötter, grovt hackade
1/2 citron, rivet skal och saft
1 knippe/kruka med bladpersilja, grovt hackad
1 knippe/kruka med koriander, grovt hackad
Bryt sönder kanelstången. Hetta upp alla ”hårda” kryddor i en torr gryta. Tillsätt olja och stek kyckling, lök och vitlök. Låt koka ihop med buljong, ingefära och apelsin- och citronskal i 5 minuter. Häll i kokosmjölken och krydda med gurkmeja. Sjud i 20-25 minuter under lock. Koka under tiden äggen 6 minuter och skölj sedan i kallt vatten. Skala och klyfta dem. Smaka av grytan med salt, peppar, citron- och apelsinsaft samt palmsocker. Blanda alla ingredienser till jordnötsströsslet. Koka nudlarna enligt anvisning på paketet.
Servering
Fördela nudlarna i djupa tallrikar eller skålar. Skeda över kycklinggrytan och toppa med jordnötsströssel och ägg.
Obs! Allergisk mot nötter? Byt ut mot skalade pumpakärnor, som du krossar och rostar lätt.