Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Kockens tips med Luqaz Ottosson - Rostade rotfrukter, krispiga potatisar, smörstekta schalottenlökar, ramslöksaioli och ekologisk fetaost - DinVinguide
Skriven av Karoline Nordefors

Kockens tips med Luqaz Ottosson – Rostade rotfrukter, krispiga potatisar, smörstekta schalottenlökar, ramslöksaioli och ekologisk fetaost

Kockens tips Karoline Nordefors nordefors.com

Hej på er! Jag har en förkärlek för stora fat, det är något som kan göra en enkel måltid ganska festlig. Det är inte bara det att det blir en stor tavla av alltihop utan det skapar någon extra gemenskap runt bordet när du ställer fram något stort och maffigt. Man sitter där hungrig och ser all den goda maten och någon börjar portionera ut. Det är rustikt, det är häftigt och jag älskar mat på fat! Här har ni mitt tips på säsongens grönsaker som vi fortfarande kan hitta ute i snön eller på vårt mörklager.

På mitt stora fat idag har jag rostade rotfrukter, riktigt krispiga potatisar, smörstekta schalottenlökar, ramslöksaioli och en ekologisk fetaost. Jag tycker att det här fungerar som en vegetarisk varmrätt eller som ett bra tillbehör till tex kyckling, lamm eller lax. Alla mina råvaror är ekologiskt certifierade.

Kockens tips med Luqaz Ottosson - Rostade rotfrukter, krispiga potatisar, smörstekta schalottenlökar, ramslöksaioli och ekologisk fetaost

Rostade rotfrukter, krispiga potatisar, smörstekta schalottenlökar, ramslöksaioli och ekologisk fetaost

1 kg potatis
8 morötter
6 palsternackor
6 gulbetor
6 polkabetor
6 rödbetor
12 schalottenlökar
1 knippe timjan
1 hel vitlök
1 knippe rosmarin
flingsalt
olivolja
300 g fetaost

Börja med att koka potatisen så att den precis börjar spricka. Häll av den och krossa eller bryt den i stora delar medan den fortfarande är varm. Låt den ånga av lite och ha sedan på olivolja. Jag brukar rosta den här potatisen på 200 grader tills den blir riktigt krispig. Rengör eller skala rotfrukterna. Jag tycker det är gott med skalet kvar om de är riktigt rena. Lägg ut allt på plåtar och smaka upp det med örterna, salt, svartpeppar, olivolja och krossade vitlöksklyftor. Se nu till att få riktigt fin färg på alla grönsaker. Jag brukar köra dem på 230 grader i ca 30 minuter. Skala schalottenlökarna och stek dem i en panna med lite socker, salt och rikligt med smör. När alla grönsaker är klara lägger du upp dem på ett stort fat, häller på lite olivolja, lite mer örter och smular fetaosten över.

Det är inte alla som har tillgång till ramslök så som vi har på Gotland men man kan ta och göra om denna till en örtmajonnäs, senapsmajonnäs, chilimajonnäs eller vad man nu kan komma på och har tillgång till. Detta är ett bra grundrecept för att göra din egen majonnäs som du sen kan smaksätta som du vill.

Majonnäs

3 äggulor
½ tsk senap
½ tsk vinäger eller citronsaft
5 dl naturell olja
salt
ev. 3 msk ramslökspuré

Vispa först ihop äggulorna, senapen och vinägern tillsätt sedan oljan i en tunn stråle under ständig vispning. Du kommer att ha en tjock och fin majonnäs som du nu kan smaksätta med vad du vill.

Mitt fat är drejat och glaserat av Thomas Szilasi vill ni se mer av hans fantastiska keramic kan ni kolla in hans facebooksida.

Lycka till och gott nytt år!

Luqaz Ottosson Lilla Bjers Gårdsrestaurang Kockens tips nordefors.com

Luqaz Ottosson – Kökschef Lilla Bjers Gårdskrog, Gotland

Instagram: @luqazo / @lillabjers

Facebook: Lilla Bjers Gårdskrog

Mail: Luqazo(@)gmail.com

Web: www.lillabjers.se

Läs alla tidigare Kockens tips

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline