Svenska flaggan
Kockens tips med Joel Åhlin - Ibéricogris och upplevelser i Extremadura Spanien - DinVinguide
Skriven av Karoline Nordefors

Kockens tips med Joel Åhlin – Ibéricogris och upplevelser i Extremadura Spanien

Kockens tips Karoline Nordefors nordefors.com

Hej, jag heter Joel Åhlin och jag är uppvuxen i Stockholm. Jag gick i Stockholms Hotell-& Restaurangskola och sedan pluggade jag på Restauranghögskolan vid Umeå Universitet. Jag har jobbat som kock i 15 år och är idag kökschef på Linje Tio i Stockholm. Jag och mitt team lagar mat influerad av länderna kring medelhavet. Det är ett underbart jobb och mina kollegor är de bästa man kan önska sig.

Mitt liv handlar om god mat, resor och familj. För mig är resor det bästa som finns. Jag är uppvuxen och uppfostrad med att resa och se mig omkring i världen. Mycket tack vare min mamma som jobbade som flygvärdinna förut och senare med administration på världens bästa flygbolag. Jag har rest till alla kontinenter i världen och varit i över 50 länder samt 28 delstater i USA. Det är en gåva som gjort att jag smakat på mycket, både matmässigt och kulturellt samt att jag uppskattar Sverige som land att leva i otroligt mycket. I mina inlägg kommer jag försöka att återberätta mina matminnen och resor med bilder, recept och sidohistorier.

Jag tycker att vi börjar på direkten med min senaste resa som jag gjorde för två veckor sedan. Den gick till Extremadura i västra Spanien där jag fick vara med och se en del av Ibéricogris-slakten och förädlingen av i mitt tycke världens bästa charkuterier.

Dag 1.

Vi landade på eftermiddagen i Madrid och fortsatte vidare med bil till Extremadura som ligger nära Portugals gräns i västra Spanien, det tog fyra timmar. När vi kom fram inkvarterades vi i ett par vedeldade stenhus. Otroligt idylliskt men något kallt denna tid på året. Efter en välkomstskål av initiativtagare och reseledare Henrik Falk gick vi till ladan som var omgjord till en matsal med enkelt kök. Där i köket låg de fina produkterna från Maldonado, en av de bästa Ibérico-grisbönderna i landet. På bordet låg det bland annat lufttorkad chorizo, innerfilé och ytterfilé. Vi skar upp charken, åt med vitt bröd och sköljde ner det med kall Rioja i duralexglas. Detta i en lada utan värme, stjärnklar himmel, mitt ute i ingenstans och väldigt sent på kvällen.

Joel Åhlins resa till Extremadura i Spanien nordefors.com
Middag i ladan

Dag 2 får ni läsa mer om i mitt nästa inlägg, tack så länge!

Joel Åhlin kökschef Linje Tio Stockholm

Joel Åhlin kökschef Linje Tio/Tjoget Stockholm

Instagram: @joelahlin

Twitter: @joelahlin

Mail: ahlin@linjetio.com

Web:  www.linjetio.com

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline