Kockens tips med Jan Lööv – Hushpuppies tillbehör till friterad kattfisk

Kockens tips Karoline Nordefors nordefors.com

Denna gång tänkte jag dela med mig av en utav många klassiska tillbehör till friterad kattfisk, nämligen så kallade Hushpuppies. Namnet kommer enligt en historia från ett kök nere i djupa södern. De höll på att laga mat och hundarna som var i och omkring köket bara skällde och och var i vägen. För att få tyst på dem så gjorde de en smet av majsmjöl och vatten, friterade den och slängde den till hundarna och sa ”hush puppies”. Om denna historia är sann ska jag låta vara osagt men kul är den i alla fall.

Fish and chips, den klassiska engelska maträtten gjord på amerikanskt sätt nere i södra delarna av USA innehåller oftast friterad kattfisk, pommes frites, friterade gröna tomater och Hushpuppies. Jag tycker själv att de är absolut bland det bästa på hela tallriken med lite maltvinäger och remouladsås. Kattfisk kan jag själv vara utan men det är ju min åsikt.

Kockens tips från Jan Lööv - Hushpuppies nordefors.com Karoline Nordefors

HUSHPUPPIES

880 g majsmjöl

400 g vetemjöl

5 tsk bakpulver

Banda de torra ingredienserna.

Tillsätt:

5 lätt vispade ägg

6 dl kärnmjölk eller 3 matskedar vinäger i 3 cup (6,9 dl) vanlig mjölk.

250 g jalapenos eller efter behag

150 g gräslök eller grön vårlök

salt och peppar efter smak

Smeten ska vara rätt så tjock men inte som cement eller för torr. Hetta upp fritösen till 175 grader, använd en glasskopa och försiktigt skopa smeten i oljan och fritera tills gyllenbrun, medan den friteras i oljan så se till att den ”rullas” runt  så att den friteras jämt och fint. När den är färdig så lägg den att torka en liten stund på papper och servera på en gång.

Good luck!!

Jan Lööv sous chef Omni Hotel USA

Jan Lööv, souschef Omni Hotel Dallas USA

Twitter: @jtloov

Instagram: @jloov

Jan Löövs tidigare tips

Alla tidigare Kockens Tips

Fler artiklar