Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
  • Karoline Nordefors
  • Kockens tips från Tobias Andersson – Svensk bläckfisk med smörslungad ramslök, persiljekräm, friterad ingefära, ramslöksvinägrett och forellrom

Kockens tips från Tobias Andersson - Svensk bläckfisk med smörslungad ramslök, persiljekräm, friterad ingefära, ramslöksvinägrett och forellrom - DinVinguide
Skriven av Karoline Nordefors

Kockens tips från Tobias Andersson – Svensk bläckfisk med smörslungad ramslök, persiljekräm, friterad ingefära, ramslöksvinägrett och forellrom

Kockens tips Karoline Nordefors nordefors.com

Äntligen har våren kommit och det grönskar och primörer börjar komma upp. Kommer ge er en fräsch förrätt med mycket ramslök. Har valt en liten udda varelse från havet som brukar ge delade meningar, men som borde få mer status för den är riktigt god om man tillagar den rätt. Vill du inte tillaga rätten själv så kommer den att finnas på Edsbacka Bistros meny i några veckor framöver.

Bläckfisk Tobias

Svensk bläckfisk med smörslungad ramslök, persiljekräm, friterad ingefära, ramslöksvinägrett och forellrom

Bläckfisk:

1 bläckfisk räcker till ca 6-10 portioner

Rensa bläckfisken. Skär kroppen och armarna i lämpliga bitar. Använd ”vingarna” och torka dem i ugn på 60 grader (tills helt torra) och puffa dem sedan i fritösen i ca 180 grader. Kommer bli perfekt smakförstärkare men tar sin lilla tid i ugnen (minst 5 timmar).

Armarna och kroppen steker du hastigt, ca 1 min, i en väldigt varm panna med lite olja och smör. Salta och lägg på papper så fettet sugs upp. Servera direkt.

Persiljekräm:

200 g bladpersilja

2,5 dl varmpressad rapsolja

1 liten rotselleri, skalad och i små bitar

Värm vanlig rapsolja till ca 43 grader och lägg grovt plockad persilja i en mixerkanna. Häll över oljan och mixa på högsta fastighet ca 2 min. Sila hälften av örtoljan och spara den andra hälften.

Koka rotsellerin mjuk i vatten. Häll av vattnet och mixa sedan rotsellerin med den silade örtoljan. Smaka upp med salt och några droppar citronjuice. Servera persiljekrämen ljummen.

Vinägrett:

Hälften av den osilade örtoljan

ramslök, strimlad

citronzest, julienne

Rör ner generöst med ramslök och citronzest i örtoljan, ungefär lika delar. Smaka upp med citronjuice så det bryter bra med resten av rätten.

Friterad ingefära:

100 g ingefära, julienne

Fritera i 160 graderar olja tills de nästan tar färg. Salta lätt och låt torka i ugn på 60 grader i någon timme tills de är helt krispiga. Det blir en intensiv smak av ingefära som kommer ge en häftig smakeffekt.

Smörslungad ramslök:

Använd den finaste ramslöken och värm upp en bra klick smör i kastrull, ta av från värmen och rör ner ramslöken. Vänd runt och servera direkt.

Garnering:

Forellrom

Puffade bläckfisken

Montering:

Se till att allt är klart för servering innan du steker bläckfisken och slungar ramslöken i smör.

Lycka till!

Tobias Andersson Krögare och kökschef Edsbacka Bisstro Strängnäs Kockens tips nordefors.com Karoline Nordefors

Tobias Andersson – Krögare och kökschef Edsbacka Bistro i Strängnäs

Instagram: @Tobas_

Twitter: @Tobban_  och @edsbackabistro

Facebook: Edsbacka Bistro

Mail: tobas@live.se alternativt strangnas@edsbackabistro.se

Web: www.edsbackabistro.se 

 

 

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline