Svenska flaggan
Kockens tips från Luqaz Ottosson - Ramslökssoppa på årets första ramslök smaksatt med brynt smör - DinVinguide
Skriven av Karoline Nordefors

Kockens tips från Luqaz Ottosson – Ramslökssoppa på årets första ramslök smaksatt med brynt smör

Kockens tips Karoline Nordefors nordefors.com

Februari och mars är för mig, och säkert många andra kockar som jobbar efter den svenska säsongen, en ganska frustrerande period. Jag börjar nästan tröttna lite på dom annars så härliga rotfrukterna som jag fått jobba med senaste tiden. Längtar efter något “levande”, jag vill ha vår och primörer. Så fort snön försvinner (vilket den gjorde ganska tidigt här på Gotland i år) så tar jag mig ut till en liten skog strax utanför Visby. Där rinner det en bäck och vattnet har redan hunnit värma upp jorden. Jag vet att det bara behövs några dagars sol sen kommer den, ramslöken! För mig är det startskottet på våren, äntligen. Nu kommer det gå undan då kajplök, nässlor och sparris står näst på tur. I vårat växthus ute på Lilla Bjers har vi börjat så frön som om ett par månader förhoppningsvis är goda fina grönsaker som vi kan ha på menyn. Det är lätt att glömma bort att grönsakerna vi köper i butikerna för flera månader sedan också var små frön, det tar lång tid att odla grönsaker men det går ganska fort att förstöra dom om vi inte hanterar dom på rätt sätt.

Kockens tips från Luqaz Ottosson - Ramslökssoppa på årets första ramslök smaksatt med brynt smör

När jag plockar den första ramslöken så brukar det nästan alltid resultera i en ramslöksoppa. Först brukar jag göra en soppgrund utan ramslök och sedan gör jag en puré av ramslök som jag mixar slät med en naturell olja. Den mixar jag sedan i och smakar upp soppan med. Jag tycker det är ett bra sätt att smaka sig fram till hur mycket ramslöksmak man vill ha på sin soppa och så blir det en väldigt fin färg om man mixar i purén några minuter innan den ska serveras.

Kockens tips från Luqaz Ottosson - Ramslökssoppa på årets första ramslök smaksatt med brynt smör

Ramslökssoppa 4 portioner

6 medelstora potatisar
100 g ramslök
4 schalottenlökar
3 dl mjölk (gärna fetare lantmjölk)
1 dl crème fraiche
½ dl vitt vin
8 dl buljong (kyckling- eller grönsaksbuljong)
1 msk smör
1 msk olivolja
1 lagerblad
4 kvistar timjan
1 tsk fänkålsfrön
salt och peppar
3 msk brynt smör

Skala potatis och schalottenlök, skär i bitar och låt fräsa i smör och olja (utan att det tar färg) tillsammans med fänkålsfrön, timjan och lagerblad. Slå på vinet och låt koka in. Häll i buljong och mjölk, låt alltihop koka tills potatisen blivit mjuk. Mixa alltihop och tillsätt sedan ramslöken. Mixa ytterligare tills soppan är helt slät. Smaka av med crème fraiche, brynt smör, salt och peppar.

Luqaz Ottosson Lilla Bjers Gårdsrestaurang Kockens tips nordefors.com

Luqaz Ottosson – Kökschef Lilla Bjers Gårdskrog, Gotland

Instagram: @luqazo / @lillabjers

Facebook: Lilla Bjers Gårdskrog

Mail: Luqazo(@)gmail.com

Web: www.lillabjers.se

Läs Luqaz tidigare artiklar

Läs alla tidigare Kockens tips

 

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline