Svenska flaggan
Skriven av Karoline Nordefors

Kockens tips av Anna Pettersson – Betor med apelsin, timjan och kardemumma

Kockens tips nordefors.com

Just nu jobbar jag tillsammans med två fantastiskt duktiga franska kockar på en nyöppnad fransk bistro på Fårö. Lärde mig göra dessa fantastiskt goda betor häromdagen, måste bara tipsa er om detta! Betorna kan serveras kalla eller varma i en sallad eller som tillbehör till en för- eller varmrätt.

Kockens tips av Anna Pettersson – Betor med apelsin, timjan och kardemumma

Kockens tips av Anna Pettersson – Betor med apelsin, timjan och kardemumma

Betor med apelsin, timjan och kardemumma

1 knippe polkabetor, gulbetor eller rödbetor

1 apelsin

50 g smör

5 kvistar  timjan

2 lagerbad

en stor nypa korianderfrön

en nypa kardemummakärnor

2 msk socker

2 msk olivolja

2 tsk salt

Tvätta apelsinen och skala av det yttersta skalet med en potatisskalare. Strimla skalet tunt och lägg det i en skål. Pressa ur juicen och häll den över apelsinskalen. Skär av blasten på betorna men behåll 5 cm. Skölj och skala betorna och lägg dem eftersom i kallt vatten. Skär betorna i hälften eller i fjärdedelar om dem är väldigt stora, torka dom lite lätt och sautera på medelvärme i olivolja i ca 5 min. Salta och tillsätt lagerblad, kardemumma, korianderfrön, timjan, smör och en matsked socker. Sautera ytterligare 2 minuter. Tillsätt apelsinjuice, skal och strö över det sista av sockret. Tillsätt vatten så att betorna nästan täcks. Skär ut ett lock av smörpapper stort nog att det täcker betorna. Gör ett hål i mitten så att vattnet kan förångas. Lägg papperslocket på betorna och sjud dom tills dom mjuknat. Häll av betorna men spara vätskan. Den kan antigen skedas över betorna vid servering eller användas i en vinägrett.

Smaklig spis!

Anna Pettersson kulinarisk kock Bistro Albatross Fårö

Anna Pettersson kulinarisk kock  Bistro Albatross Fårö

Instagram: bistroalbatross

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline