Karamelliserad morotskaka med gräddglass och granité

Nu är hösten här med alla fantastiska rotfrukter och äpplen. Kockarna Fabian och Amanda har skapat en makalöst god dessert med en varm karamelliserad morotskaka, kall krämig gräddglass och kripigt isande gratiné.

Annons:

Som kock och ”restaurangare” får man ganska ofta höra gäster uttala sig om vardera de är en så kallad dessert eller förrätts-människa. Det vill säga, vad man helst lägger aptiten och pengarna på. Det salta eller det mera sockersöta. På restauranger där menyn redan är bestämd och antalet rätter förhåller sig till de klassiska tre, då är det med 99% chans att du kommer att bli serverad en salt förrätt, en salt varmrätt och avslutningsvis en sötare dessert. Men! När menyn plötslikt reduceras till två rätter kan man med lätthet särskilja folks smak och intresse.

Måste vi välja så lär det med största sannolikhet bli sött för oss båda. Vi uppskattar att avsluta en middag med en välkomponerad, lagom söt och inte allt för tung dessert. Det skapar en helhet och knyter därmed ihop en middag väldigt fint.

En fulländad dessert är däremot ingen självklarhet. I vårat tycke bör man bygga en dessert som vilken annan anrättning som helst. Låt dem mest väsentliga komponenterna spela störst roll. Tänk inte endast sött, utan syra, fett och en liten gnutta salt gör absolut underverk i de allra flesta desserterna.

Vinterhalvåret kan vara en relativt besvärlig tid för en dessertskapare. Har man inte frysen full av bär och frukt kan det väldigt lätt bli så att man hamnar i det klassiska chokladträsket och därmed glömmer bort fräschören. Ett roligt knep är att använda sig utav grönsaker, grönsaker så som morot, rödbeta och palsternacka gör sig väldigt bra med dess naturliga sötma. I detta receptet ger vi morotskakan nytt liv med krämig glass och en riktigt fräsch morotsgranité

Karamelliserad morotskaka med gräddglass och granité på citron, morot, ingefära och äpple

Karamelliserad morotskaka med gräddglass och granité på citron, morot, ingefära och äpple Dessert för 4 personer

Karamelliserad morotskaka

3 ägg

160 g ekologiskt rörsocker

180 g vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

2 tsk malen kanel

2 tsk malen kardemumma

1 tsk malen ingefära

1 nypa salt

50 g brynt smör (från tidigare recept)

1 dl solrosolja

1 msk ljus sirap

4 dl grovt riven morot

Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda alla torra ingredienser och vänd varsamt ner i äggsmeten med en slickepott. Tillsätt riven morot, brunt smör, solrosolja och sirapen, blanda till en jämn smet. Fördela smeten jämt i 6 stycken runda, värmetåliga silikonformar. Baka i ugnen på 170C varmluft i 15 minuter.

Vid service, värm en stekpanna. Gå i med en riklig klick smör, när smöret smält och tystnat, strössla då över 2 msk socker. Lägg i kakorna med den största ytan nedåt. Vänd kakorna när smöret brynts och de har fått en jämn fin knäckig yta. Stek ytterligare 1 minut och servera direkt.

Gräddglass

250 g mjölk

250 g grädde

120 g äggula

60 socker

Vispa ihop mjölk, gula och socker i en kastrull. Värm smeten på låg värme under omrörning till en temperatur på 83 grader. Tillsätt grädden och rör om en sista ordentlig gång. Kör i glassmaskin till fast, fluffig konsistens. Förvara i frysen till service.

Morotsgranité

3 morötter

2 dl vatten

1 dl socker

2 citroner

1 dl äppeljuice

1 tsk färsk ingefära

Pressa citronerna och spara juicen. Skala och skär morötterna i mindre bitar. Koka upp socker och vatten i en lämplig kastrull. När sockret löst sig tillsätter du morötterna och kokar dem tills de blivit mjuka. Blanda morötterna och sockerlagen tillsammans med resterande ingredienser i en kannmixer, mixa till en helt jämn puré. Frys purén i en djup form. Vid service, skrapa granitén med hjälp av en gaffel. Servera direkt.

KONTAKT

Fb: Fabian Olli Johanson
Instagram: @Fabbenn
Mail: Fabian.oj@live.se
Mobil: 070-7523775

Fb: Amanda Lydahl
Instagram: @amandalydahl
Mail: amanda.lydahl@gmail.com

Läs mer

Fler artiklar från Karoline Nordefors