Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Intervju med Tobias Andersson - Kökschef och krögare Edsbacka Bistro i Strängnäs - DinVinguide
Skriven av Karoline Nordefors

Intervju med Tobias Andersson – Kökschef och krögare Edsbacka Bistro i Strängnäs

Tillsammans med åtta kockar publicerar jag Kockens tips. Här får kockarna fritt spelutrymme att tipsa om vad som helst som rör kockyrket. De är utspridda över Sverige och har en varierande bakgrund, allt för att du ska få spännande tips på olika nivåer. Idag presenterar jag Tobias Andersson, ny kock i gänget.

Tobias Andersson Kökschef Edsbacka Bistro Strängnäs Kockens Tips nordefors.com Karoline Nordefors

Du är ny kock i Kockens Tips, kan du berätta vem du är Tobias?

Jag är 29 år och kökschef på Edsbacka Bistro i Strängnäs, är ständigt på jakt efter nya lärdomar och gillar utmaningar. Har jobbat de senaste åren på Bistron i Strängnäs och som jag nu i somras blev delägare i. Älskar mat i alla dess former, klassiska som moderna. Har ett stort intresse för öl, då ölbryggning är en av de fritidssysslor jag har. Träning är också något som jag sysslar med ett par dagar i veckan.

När insåg du att du ville arbeta som kock?

Det var ganska sent som jag fick upp intresset, gick ett hotell- och restaurangutbildning på gymnasiet men det var först efter ett par år när jag var runt 21-22 år som det verkliga intresset kom fram.

Vilka kombinationer av smaker är dina favoriter just nu?

Gillar äpple och malt som vi har på menyn just nu.

Vad är din filosofi inom ditt yrke?

Att hålla sig till enkla smaker. Krångla inte till det för mycket, sen är bra stämning i köket viktigt när man lagar mat.

Har du ett minne, recept eller event från din karriär som du är mest stolt över?

Svårt men självklart är jag stolt över att man blivit delägare i bistron som blev klart i somras, att fortsätta få bära upp namnet Edsbacka Bistro på ett värdigt sätt efter Christer.

Om du kunde åka var som helst i världen på en inspirationsresa, vart skulle du åka och varför?

Skulle vara häftigt att åka runt i Sydamerika och testa deras kultur och mat. Finns många råvaror att utforska där. Annars är alltid en storstad som New York lockande.

Kan du berätta om tre mycket minnesvärda maträtter eller matminnen du upplevt i Sverige eller världen och vart det var någonstans?

– Ett sushi ställe på Langkawi, Malaysia som heter Unkaizan. Liten och undangömd restaurang med ett fåtal platser. Allt från sushi till äkta Kobe Wagyu.

– Mitt första ostron, älskat dem sedan dess. Kommer dock inte ihåg var jag åt det första men beställer alltid om det finns med på menyn.

– Minnet från yngre dagar när man åt jordgubbar från landet med mjölk och socker. En riktigt svensk klassiker.

Vilken är din senaste upptäckt inom matlagningen?

Att inte krångla till det, jobba med rena smaker. Gillar att det enkla är gott. Sen på senare år har intresset för desserter dykt upp.

Om du bara fick äta en maträtt i resten av ditt liv, vilken skulle det vara?

Torsk med pepparrot, ägg, räkor och brynt smör. Tröttnar aldrig på en sådan klassiker.

Finns det några specifika personer som har inspirerat dig i din matlagning?

Svårt att säga specifika personer men inspireras av människor som aldrig slutar leta nya utmaningar och alltid kommer med nya idéer, bra som dåliga.

Din bästa middagslösning om maten måste stå på bordet inom 20 min?

Gör en matig sallad med broccoli, fetaost, avokado, nötter, råhyvlad morot, olivolja mm. Stek valfritt kött, kyckling eller fisk. Snabbt, enkelt och dessutom gott.

Vad finns alltid i ditt kylskåp?

Citron och fetaost.

Vad äter du när ingen annan ser?

Marabou choklad, helst med rostad majs eller lakrits.

Vem är personen du helst av allt vill bjuda på din mat och varför?

Om Tore Wretman hade varit i livet då hade det varit en stor ära att laga mat till honom, då han var och är en stor förebild inom gastronomi för Sverige.

Vad har du för planer framöver?

Just nu ligger all fokus på Bistron och planerna är väl att få Strängnäs och Bistron på kartan, det vore kul. Hoppas kunna väcka matintresset mer hos lokalbefolkningen och följa med i utvecklingen som sker.

KONTAKT

Instagram: @Tobas_

Twitter: @Tobban_  och @edsbackabistro

Facebook: Edsbacka Bistro

Mail: tobas@live.se alternativt strangnas@edsbackabistro.se

Web: www.edsbackabistro.se 

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline