Intervju med Katja Nyqvist – Kökschef Jazzköket i Östersund

Tillsammans med nio kockar publicerar jag Kockens tips. Här får kockarna fritt spelutrymme att tipsa om vad som helst som rör kockyrket. De är utspridda över Sverige, en i USA och alla har en varierande bakgrund. Allt för att du ska få spännande tips på olika nivåer. Idag presenterar jag Katja Nyqvist, ny kock i gänget.

Katja Nyqvist kökschef Jazzköket Östersund

Du är ny kock i Kockens Tips, kan du berätta vem du är Katja?

Spontan, nyfiken och rastlös själ som älskar humor, kunskap, möten, människor, mat, dryck, resor och upplevelser. Vars favorit citat är:

– Anyone who has never made a mistake has never tried anything new (red anm Albert Einstein)

När insåg du att du ville arbeta som kock?

När jag av en slump fick hoppa in och köra service. Det var sjukt nervöst och så jäkla roligt. Har nog aldrig blickat tillbaka.

Vilka kombinationer av smaker är dina favoriter just nu?

Samma råvara, olika texturer och tillagningssätt.

Vad är din filosofi inom ditt yrke?

Förbli alltid nyfiken och att man alltid kan lära sig något nytt!

Du arbetar som kökschef på Jazzköket i Östersund, vad är det för typ av restaurang?

En hållbar krog där det lokala och ekologiska är en självklarhet.

Har du ett minne, recept eller event från din karriär som du är mest stolt över?

Vårt första Foodjam på Jazzköket där tiden var emot oss men att vi genom begränsningar blev mer kreativa och levererade en topp produkt.

Om du kunde åka var som helst i världen på en inspirationsresa, vart skulle du åka och varför?

Jorden runt på 60 dagar med så många stopp som möjligt med en maträtt på varje ställe.

Kan du berätta om tre mycket minnesvärda maträtter eller matminnen du upplevt i Sverige eller världen och vart det var någonstans?

Griskind på ett litet hak i San Sebastian, hästtartar på Restaurant Frantzén och pilgrimsmussla på Fäviken Magasinet. Rena och enkla smaker som etsat sig fast i minnet.

Vilken är din senaste upptäckt inom matlagningen?

Experimenterar just nu med desserter gjorda på grönsaker.

Om du bara fick äta en maträtt i resten av ditt liv, vilken skulle det vara?

Skaldjur!

Finns det några specifika personer som har inspirerat dig i din matlagning?

För många för att nämna alla.

Din bästa middagslösning om maten måste stå på bordet inom 20 min?

Keep it simple. Pasta, vilket alla har hemma. Fräs hackad vitlök i olja, blanda i pastan och voilá!

Vad finns alltid i ditt kylskåp?

Gröna oliver, bubbel och lufttorkad skinka.

Vad äter du när ingen annan ser?

Sylt med sked!

Vem är personen du helst av allt vill bjuda på din mat och varför?

Richard Branson. Inte så mycket för att han ska äta min mat men för att vinna lite tid och ”pick his brain”. Tycker att han är otroligt inspirerande.

Vad har du för planer framöver?

Avsluta min sommelierutbildning och göra en inspirationsresa till Napa Valley.

KONTAKT

Instagram: @gronogd

Twitter: @katjan

Facebook: Katja Nyqvist

Mail: katjanyqvist@gmail.com

Web: jazzkoket.se

Läs alla de tidigare intervjuerna

Läs de tidigare Kockens tips 

Fler artiklar