Gin Tonic – Drinkar, hemgjord tonic och fakta

Internationella Gin Tonic-dagen 9 april - Flera olika recept på GT, hemgjord tonic och fakta om gin. Vad sägs om en GT med rosenblad eller basilika?

Fakta om gin

År 1575 i Schiedam utanför Amsterdam började Lucas Bols att tillverka Genever. Genever är ginens storasyster men är oljigare och mindre kryddig. Gin är torr, smakrik och med tydlig karaktär av enbär, koriander och citrus. Gin kom från Holland till England och kallades ”dutch courage”, men döptes snabbt om till gin.

Det vanligaste och billigaste sättet att producera gin är att hälla essenser i brännvin. ”Destillerad gin” är något helt annat. Kryddorna lakas ur i sprit och destilleras sedan tillsammans med neutralt brännvin i kopparpannor. Det är en dyrare metod men ger en elegantare och smakrikare gin.

 

Upp till 120 olika kryddor får användas i gin, men normalt handlar det om 6-10 stycken.

En vanlig fördelning kan vara 40 % enbär, 40 % korianderfrö, 10 % angelikarot. De resterande 10 % är en kryddblandning där några av de vanligaste ingrediensena är lakritsrot, apelsinskal, citrus, bergamott, paradisfrön, irisrot, kanel, ingefära och bittermandel.

Annons:

Destillerimästare Christoph Keller (t.v.) och grundaren Alexander Stein (t.h.) från Monkey 47 framför den egendesignade och specialbyggda kopparpannan.

Det finns tre sorters destillerad gin: London Dry Gin – torr gin med destillerade kryddor. Kan tillverkas överallt, det är alltså en typ av gin och ingen ursprungsmärkning. Old Tom – sötare typ av gin som ibland beskrivits som länken mellan genever och gin. Plymouth – måste vara tillverkad i sjöfararstaden Plymouth. Kryddor i gin.

RECEPT PÅ HEMGJORD TONICSYRUP ca 4 dl

5 dl vatten

2 dl strösocker

1 dl råsocker

1,5 msk kinabark, finmald (mixa till pulver)

4 kryddpepparkorn, krossade

3 enbär, krossade

1 citrongräs, strimlat

Skalet av en halv apelsin

Skalet av en halv citron

Skalet av en halv lime

2 tsk citronsyra

1 krm salt

Koka ihop alla ingredienser och låt sjuda cirka 15 minuter. Låt svalna och sila genom en silduk. Förvara svalt.

Beräkna ungefär 1 msk syrup till 2 dl sodavatten för en lagom bitter tonic. Vill du göra Gin & Tonic så beräkna 6 cl gin till 1 msk syrup och 2 dl sodavatten.

Fler recept på cocktails

Foto: Monkey 47 0ch Sean Eden

Läs mer

Fler artiklar