I BAREN med Pontus ”Poppe” Berglöf – Missionary’s downfall med lime, peach brandy, rom och mynta

I BAREN med Pontus Berglöf nordefors.com

Missionary’s downfall är den första lite mer arbetskrävande drinken jag gjorde själv och blev förälskad direkt. En smakexplosion av fräsch mynta och fruktig, söt ananas som gifter sig med härlig rom och fruktbrandy. Normalt skyr jag allt som kräver mer än hälla och skaka, men den här är väl värd arbetsinsatsen.

Missonary’s downfall skapades på slutet av 30-talet av Don the Beachcomber, en legend som skapade en uppsjö av välsmakande Tikidrinkar som blev föregångarna till vad vi idag kallar paraplydrinkar. Efter Dons (och hans rival Trader Vics) framgångar försökte många apa efter, men få lyckades. Med tiden blev dessa monstrositeter normen och Tikidrinkar fick dåligt rykte. Men låt dig inte luras, riktiga klassiska Tikidrinkar är skapade av mästare och smakar därefter.  En av Dons specialiteter var att göra drinkar med färska kryddor och frukter som är kul att se att idag, 70 år senare, har kommit tillbaka.

Mynta används rätt frikostigt i det här receptet och ni som inte odlar själva råder jag att hitta en handlare som säljer rejäla knippen (i Stockholm finns det i NK:s- och Östermalms saluhallar, Kista grossen etc). Att skala en ananas är inte svårt, men vill du servera med lite stil så är det trevligast att gröpa ur den och använda skalet som glas. Det går att göra med en smidig kniv och sked men tänker du göra det mer än en gång så gör dig själv en tjänst och köp en ananasskärare från Vacu Vin. Har du ingen iskross är det enklast att lägga isbitarna i en handduk, vika handduken och slå med en gummihammare eller kavel. En linnehandduk av kvalitet ger minimalt med ludd.

I Baren - Missionarys Downfall - Poppe nordefors.com Karoline Nordefors

Missionary’s downfall

3 cl färskpressad lime

3 cl persikobrandy (alt aprikos, blir också gott)

6 cl honungsvatten (lika delar honung och hett vatten, skaka, svalna)

6 cl ljus rom

ca 60 g tärnad ananas

ca 15 medelstora stjälkar mynta, bladen

ca 100 g krossad is

Lägg alla ingredienser i en blender och kör på högsta hastighet i 15-20 sekunder. Häll upp i valfritt glas och garnera med en liten myntakvist och en bit ananas. Receptet är egentligen för två men ska du bjuda någon så gör en dubbel direkt, det går åt.

I-Baren-Profilbild-Poppe1-red-300x300

Pontus “Poppe” Berglöf  – hemmafixare

Instagram: @Poppmeister

Mail: poppmeistergeneral@gmail.com

Alla Poppes tidigare inlägg

Alla tidigare inlägg I BAREN

Fler artiklar